Krsta je po 40-minutnem sprevodu prispela do westminstrske palače. Foto: Reuters
Krsta je po 40-minutnem sprevodu prispela do westminstrske palače. Foto: Reuters

Slovesni sprevod s kraljičino krsto, prekrito s kraljevim praporom, so na kočiji s konjsko vprego odpeljali skozi vrata Buckinghamske palače, kjer je Elizabeta II. 70 let vladala britanski monarhiji.

Za krsto so v sprevodu hodili člani kraljeve družine na čelu s kraljem Karlom III. ter princema Williamom in Harryjem. Zazvonil je Big Ben, v Hyde Parku so se oglasile topovske salve, na letališču Heathrow je za nekaj časa obstal promet, da bi med sprevodom zagotovili tišino v mestu.

Sprevod, ki so ga spremljale množice ljudi, je po približno 40 minutah prispel do parlamentarnega poslopja. V dvorani Westminster je nato potekal krajši obred canterburyjskega nadškofa.

Sorodna novica Pogreba kraljice Elizabete II. se bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor

Dvorano, ki je najstarejši del westminstrske palače, bodo nato odprli za javnost. Krsta bo tam do ponedeljka zjutraj. Noč in dan jo bodo stražili pripadniki kraljevih enot.

Obiskovalci se bodo lahko od priljubljene kraljice poslovili od 17. ure po krajevnem času (18. ure po srednjeevropskem) do ponedeljka zjutraj. Dvorana bo odprta 24 ur na dan.

Ob tem je bil podan poziv, naj bodo ljudje primerno oblečeni, s seboj imajo lahko le majhno torbico, v poslopje pa lahko s seboj prinesejo le vodo v prozorni steklenici. Prav tako je prepovedano fotografiranje.

Varnostni pregledi bodo podobni kot na letališču, prepovedani so zložljivi stoli, prav tako vstop ne bo dovoljen živalim.

Pogreb Elizabete II., ki je v četrtek umrla v dvorcu Balmoral na Škotskem v starosti 96 let, bo v ponedeljek.

Množica žalujočih se poslavlja od umrle britanske kraljice