Vodja laburistov želi preprečiti izstop Velike Britanije iz EU-ja brez dogovora, kar premier Johnson dopušča kot realno možnost. Foto: Reuters
Vodja laburistov želi preprečiti izstop Velike Britanije iz EU-ja brez dogovora, kar premier Johnson dopušča kot realno možnost. Foto: Reuters

V pismu vodjem drugih političnih strank ter nekaterim uporniškim konservativnim poslancem in poslankam je Corbyn zapisal, da vlada nima mandata za izstop iz EU-ja brez dogovora. "Zato nameravam vložiti glasovanje o nezaupnici ob prvi priložnosti, ko bomo prepričani, da nam lahko uspe," je v pismu še zapisal Corbyn.

Po uspešnem glasovanju o nezaupnici je Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade, da bi preprečil brexit brez dogovora. Kot je še dodal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

"Naša prednostna naloga bi morala biti, da sodelujemo v parlamentu, da preprečimo zelo škodljivi brexit brez dogovora," povzetek pisma objavljajo mediji.

Članica laburistične vlade v senci Rebecca Long-Bailey je dejala, da bi bilo trajanje začasne vlade "čim krajše" in da ta vlada ne bi poskušala izvajati laburistične politike. "Mislim, da je to najlažji in najbolj demokratični način, da se izognemo izstopu brez dogovora," je še povedala.

Vodja opozicijskih Liberalnih demokratov Jo Swinson je Corbynov načrt že označil za "nesmiseln". Laburisti bi za uresničenje načrta potrebovali podporo večine v parlamentu.

Iz urada premierja Johnsona so se že odzvali in sporočili, da bi Corbyn "razveljavil referendum in uničil gospodarstvo", če bi postal premier, poroča BBC. Na drugi strani bo Johnson spoštoval izid referenduma izpred treh let in zagotovil več denarja za zdravstveni sistem in več policistov na ulicah britanskih mest, so še dodali v uradu premierja.

Johnson vztraja pri brexitu 31. oktobra

Johnson vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra, kot je predvideno, in to z dogovorom z Unijo ali brez njega. Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba iz obstoječega dogovora odstraniti irsko varovalo, ki naj bi po tolmačenju EU-ja preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo, se je pa Unija pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.