Del kopenske meje med Irsko in Severno Irsko v vasi Pettigo. Foto: Reuters
Del kopenske meje med Irsko in Severno Irsko v vasi Pettigo. Foto: Reuters

Po irski vojni za neodvisnost so 3. maja 1921 irski otok razdelili na dva dela. Manjši del na severovzhodu je kot Severna Irska ostal del Združenega kraljestva. Na večjem delu pa je nastala samostojna država Irska, ki je kasneje postala republika.

Na Severnem Irskem je bila v tistem času močna protestantska probritanska večina. Velika skupina proirskih katoličanov pa si je medtem prizadevala za enotnost z novo svobodno državo Irsko.

Sorodna novica 100 let krvave nedelje: Britanci na atentate Ire odgovorijo s pokolom navijačev

Zaradi teh delitev je avgusta 1969 izbruhnilo nasilje med pripadniki obeh skupnosti, ki se je leta 1998 končalo s podpisom velikonočnega sporazuma. Nasilje med Irsko republikansko armado (IRA) in unionističnimi paravojaškimi skupinami, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi, 50.000 pa je jih bilo ranjenih, je tako potihnilo.

A prebivalci Severne Irske ostajajo razdeljeni. Republikanci še danes Severno Irsko označujejo za sever Irske. Na svojih domovih pogosto obesijo irsko zastavo, s čimer želijo sporočiti, da se imajo za državljane Irske, ki jih okupira tuja sila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na drugi strani unionisti izobešajo britanske zastave, stenske poslikave pa so posvečene britanski kraljevi družini in britanskim oboroženim silam, kar kaže na njihovo povezavo z Združenim kraljestvom.

Proslavljanje obletnice delitve deli

Delitve se kažejo tudi pri proslavljanju 100. obletnice nastanka Severne Irske. Britansko ministrstvo za Severno Irsko je napovedalo praznovanja, ki bodo "poudarila moč in lepoto raznolikih perspektiv in identitet" v provinci in preostanku Združenega kraljestva. Vključujejo tudi dogodke povezovanja med skupnostma, med drugim medversko bogoslužje.

Dve glavni republikanski stranki Sinn Fein in SDLP nista želeli sodelovati pri pripravi dogodkov ob obletnici. Z nevtralno retoriko Londona pa so bili nezadovoljni tudi nekateri unionisti, ki so zato vzpostavili svoj odbor za organizacijo prireditev ob obletnici.

Obletnico sicer proslavljajo v času, ko je prihodnost tega dela Združenega kraljestva vse bolj negotova. To je deloma posledica britanskega izstopa iz Evropske unije, ki se je po referendumu leta 2016 dejansko zgodil 1. januarja letos. Severna Irska ima poseben status, saj v skladu s posebnim protokolom ostaja del carinske unije in notranjega trga EU-ja.

Na začetku aprila so zaradi nezadovoljstva s tem protokolom med unionisti izbruhnili nemiri. V spopadih je bilo poškodovanih najmanj 88 policistov.

Poleg tega pa se v Belfastu spopadajo še s politično krizo, saj je pretekli teden severnoirska premierka Arlene Forster napovedala odstop s čela stranke severnoirskih unionistov (DUP) in tudi s čela severnoirske vlade. Z zadnjega bo odstopila konec junija, 28. maja pa s čela DUP-a.