Protest proti odvzemu mandata, ki ga je osvojil Zeydan. Foto: EPA
Protest proti odvzemu mandata, ki ga je osvojil Zeydan. Foto: EPA

Kandidat prokurdske Stranke za enakost in demokracijo (DEM) Abdullah Zeydan je na nedeljskih lokalnih volitvah osvojil 55 odstotkov glasov, toda regionalna volilna komisija je v torek zvečer sporočila, da mandata ne more prevzeti, ker da zaradi kazenske kartoteke sploh ne bi smel kandidirati.

Zeydan, ki je bil leta 2015 v turški parlament izvoljen na listi Ljudske demokratske stranke (HDP), predhodnice DEM-a, je bil leta 2016 aretiran zaradi kritiziranja turških zračnih napadov na kurdske upornike na večinsko kurdskem jugovzhodu države.

Položaj bi tako namesto Zeydanu pripadel kandidatu vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki je prejel 27 odstotkov glasov.

Odločitvi regionalne volilne komisije so sledili protesti in aretacije v več turških mestih. Protesti so bili obsežni in siloviti zlasti v provinci Van, kjer so ponekod zažigali policijske barikade, policija je v več primerih protestnike razgnala s silo.

Stranka DEM se je na odločitev regionalne komisije pritožila, danes pa so državne volilne oblasti njeni pritožbi ugodile. V stranki so odločitev pozdravili. "Uspelo nam je zahvaljujoč uporu kurdskega ljudstva, naših tovarišev, prijateljev in demokratične javnosti," so zapisali na omrežju X.

Zeydan bo tako lahko prevzel županski mandat. Stranka DEM, ki jo oblasti obtožujejo povezav z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki je v Turčiji označena za teroristično organizacijo, je v nedeljo osvojila županske položaje v več večjih mestih na jugovzhodu države, vključno z mestom Diyarbakir. Stranka je tudi tretja najmočnejša sila v turškem nacionalnem parlamentu.