Ni jasno, ali bo Kurti ob zmagi stranke sploh lahko zasedel položaj premierja. Foto: Reuters
Ni jasno, ali bo Kurti ob zmagi stranke sploh lahko zasedel položaj premierja. Foto: Reuters

Na Kosovu so potekale predčasne parlamentarne volitve, na katerih se je za 120 poslanskih mandatov potegovalo več kot tisoč kandidatov iz 28 strank in zavezništev.

Glede na delne izide je zmagovalka volitev stranka Samoodločba (Vetevendosje), ki je dobila 46,8 odstotka glasov.

Na drugo mesto se je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA uvrstila dolga leta vladajoča Demokratska stranka Kosova (PDK), ki naj bi glede na izide vzporednih volitev prejela 16,5 odstotka glasov, na tretje pa Demokratična liga Kosova (LDK) dozdajšnjega premierja Avdullaha Hotija s 15 odstotki prejetih glasov.

Vodja Samoodločbe je eden najbolj priljubljenih kosovskih politikov Albin Kurti, za katerega pa še ni jasno, ali bi sploh lahko prevzel vodenje vlade.

Septembra 2018 je bil namreč obsojen na pogojno kazen, ker je na seji parlamenta leta 2015 odvrgel solzivec.

Pravniki niso enotnega mnenja, ali lahko Kurti znova prevzame položaj predsednika kosovske vlade. V skladu z odločitvijo ustavnega sodišča osebe, ki so bile v zadnjih treh letih pravnomočno obsojene, ne morejo prevzeti javnega položaja. Ali to velja tudi za premierski stolček, na Kosovu ni enoznačnega odgovora.

15 strank in zavezništev je moralo sicer pred volitvami s svojih list umakniti 47 kandidatov, saj so bili v zadnjih treh letih pravnomočno obsojeni.

Na volitvah brez večjih težav

Volišča so se zaprla ob 19.00. Foto: Reuters
Volišča so se zaprla ob 19.00. Foto: Reuters

Kosovska volilna komisija je sporočila, da so volilni material pravočasno dostavili na vsa volišča kljub slabemu vremenu. V državi namreč vladajo prave zimske razmere.

V nevladni organizaciji Demokracija v akciji, ki spremlja volitve, so medtem navedli, da treh odstotkov volišč niso odprli pravočasno. Z volišč sicer ne poročajo o večjih težavah. Se je pa na volišču v kraju Prekaz zgodil incident. Spopadla sta se opazovalca volitev iz gibanja Samoodločba in Demokratske stranke Kosova. Posredovati je morala policija.

Glas je oddala večina predsednikov strank in premierskih kandidatov, med drugim vodja socialdemokratske, nacionalistične stranke Samoodločba Albin Kurti, dozdajšnji premier Hoti iz vrst Demokratske lige Kosova (LDK), vodja LDK-ja Isa Mustafa in vodja Zavezništva za prihodnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj. Glas je oddal tudi predsednik Srbske liste Goran Rakić.

Poslanci bodo morali najprej izvoliti predsednika države

Volitve so potekale leto in pol po volitvah oktobra leta 2019 in dveh vladah kratkega veka. Volišča so bila odprta do 19.00. Ena prvih nalog novih poslancev bo izvolitev predsednika oziroma predsednice države. Triodstotni volilni prag za vstop v parlament naj bi presegla le peščica strank.

Albin Kurti je že vodil kosovsko vlado. Foto: Reuters
Albin Kurti je že vodil kosovsko vlado. Foto: Reuters

Hitre menjave vlad

Predčasne volitve sledijo decembrski odločitvi kosovskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo izvolitev Avdullaha Hotija za premierja. Hoti je bil junija lani za kosovskega premierja izvoljen s podporo 61 poslancev. Sodišče je ugotovilo, da eden od poslancev, ki so podprli Hotija, ni imel pravice glasovati, saj je bil v času glasovanja že obsojen zaradi prevare. Pred Hotijem je kosovsko koalicijsko vlado zgolj 60 dni vodil Kurti.

Kosovo znova volilo