Čoln s prebežniki je vplul v pristanišče Pozzallo na Siciliji. Foto: EPA
Čoln s prebežniki je vplul v pristanišče Pozzallo na Siciliji. Foto: EPA

Italijanska obalna straža je iz čolna, ki je vplul v pristanišče Pozzallo, rešila prebežnike. Na čolnu je bilo skupno 236 ljudi, med njimi 12 otrok in skoraj 50 žensk, izjavo italijanskega notranjega ministrstva povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Oblasti so izkrcanje sprva dovolile le ženskam in otrokom, nato pa zaradi nestabilnosti plovila izkrcali vse potnike.

Med njimi je bila tudi 19-letnica s svojo le 15 dni staro hčerko. Mlada ženska je dojenčico, ki je na telesu še imela sledove krvi in popkovino, ovito okoli vratu, rodila sama in trdi, da je bila posiljena v centru za pridržanje v Libiji, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Večina migrantov prihaja iz Eritreje, oblasti pa so na čolnu identificirale tudi Tunizijca in Libijca, ki sta upravljala plovilo. Najverjetneje ju čaka obtožnica zaradi tihotapljenja ljudi.

Salvini znova rohni nad Malto
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je zaradi novega čolna s prebežniki v italijanskem pristanišču znova udaril po neodzivnosti malteške vlade pri obravnavi tega vprašanja. Kot je dejal, je malteška patruljna ladja "zapustila plovilo z od 150 do 200 migranti sredi Sredozemskega morja" in ga pustila, "da nadaljuje pot proti Italiji". "Valletta je prevzela vlogo koordinatorja reševalne operacije, vendar kot vedno poskuša odvreči migrante v našo državo," je še zapisal na družabnih omrežjih.