Prebivalci Riaceja nasprotujejo aretaciji župana in njihovi preselitvi v migrantske centre. Foto: Reuters
Prebivalci Riaceja nasprotujejo aretaciji župana in njihovi preselitvi v migrantske centre. Foto: Reuters
Domenico Lucano
Tožilstvo Lucana obtožuje organiziranja porok z namenom urejanja statusa prebežnikov. Foto: Reuters

Ljudi bodo naslednji teden preselili v migrantske centre, poroča BBC. Pred nekaj dnevi so oblasti aretirale župana mesta Domenica Lucana, ki mu očitajo vpletenost v organiziranje porok z namenom lažjega priseljevanja.

Odredili so mu hišni pripor, njegova aretacija pa se je zgodila v času poostritve priseljenske politike italijanske vlade, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd.

Župan Lucano, znan tudi kot Mimmo, je zaslovel zaradi svojega neobičajnega programa, v okviru katerega je sprejemal prebežnike v redko poseljeno mesto v Kalabriji, kjer so dobili zapuščene domove in urjenja v različnih poklicih.

Župan je v upanju, da bodo priseljenci oživeli lokalno gospodarstvo, začel program izvajati že leta 1998, od takrat pa je mesto z okoli 2.000 prebivalci sprejelo na stotine prebežnikov.

Številni so program, ki je doživel uspeh, označili za zgled integracije, Lucana pa je leta 2016 revija Fortune uvrstila med 50 največjih voditeljev na svetu.

Salvini: Razglasili smo vojno poslu priseljevanja
Njegova aretacija je sprožila proteste in vsedržavno razpravo o njegovem projektu. Minister Salvini pa je dejal, da aretacija kaže, da je njegova vlada "razglasila vojno poslu priseljevanja".

Lucano, ki so bo na pridržanje pritožil, medtem sprašuje, "kako se je mogoče domisliti uničiti model Riaceja, ki ga je nešteto ljudi, politikov, intelektualcev in umetnikov označilo za izjemno izkušnjo".

Tožilstvo prisluškovalo županu
Lucana oblasti obtožujejo vpletenosti v organizacijo porok, katerih namen naj bi bil obiti pravila glede priseljevanja. Tožilstvo pravi, da so prisluškovali Lucanojevemu telefonu in posneli najmanj en pogovor, v katerem naj bi župan predlagal poroko kot rešitev za težave neke ženske s priselitvijo.

En posnetek se nanaša na nigerijsko prebežnico, ki so ji oblasti že trikrat zavrnile dovoljenje za prebivanje. Lucano naj bi dejal, da je poroka z italijanskim državljanom "edina pot naprej". Kot župan je Lucano vodil mestno matično knjigo.

Ob tem naj bi dejal, da lahko pridobi osebno izkaznico, ki bi dokazovala, da je ženska prebivalka Riaceja.

Tožilstvo mu očita tudi, da je odvoz smeti dodelil dvema podjetjema brez potrebnega javnega razpisa. Tudi ta obtožba naj bi bila povezana s programom sprejemanja priseljencev. Ti dve podjetji sta namreč zadrugi, ustanovljeni z namenom, da prebivalcem Riaceja in prebežnikom omogočijo delo.

Nekateri kritiki vlade pravijo, da je edini zločin, ki ga je storil župan, človečnost, še poroča BBC.