Foto: Reuters
Foto: Reuters

Število vseh umrlih od začetka epidemije pred tremi meseci je v Italiji naraslo na skupno 32.955. Aktivno okuženih je še 52.942, medtem ko število vseh do zdaj potrjenih okužb znaša 230.555. V zadnjem dnevu so potrdili 397 novih okužb.

  • Danska odprla meje za pare, ki jih je ločila pandemija
Sorodna novica 15. junij - "dan D" za evropski turizem

Danska je odprla svoje meje narodnostno mešanim parom, ki so bili zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ločeni od svojih partnerjev. Svoje meje počasi odpira sicer več evropskih držav – a z vrsto omejitev.

Od ponedeljka dalje lahko partnerji, ki živijo v drugih nordijskih državah ali Nemčiji, obiščejo svojega najdražjega oz. najdražjo na Danskem.

Take osebe sicer morajo dokazati svojo zvezo s fotografijami, SMS-sporočili in e-pismi, poroča BBC.

Ločeni par, 89-letni Nemec Karsten Tuchsen Hansen iz Suederlueguma in njegova 85-letna danska izvoljenka Inga Rasmussen iz Gallehusa sta se med pandemijo vsakodnevno srečavala na mejnem prehodu Aventoft. Foto: Reuters
Ločeni par, 89-letni Nemec Karsten Tuchsen Hansen iz Suederlueguma in njegova 85-letna danska izvoljenka Inga Rasmussen iz Gallehusa sta se med pandemijo vsakodnevno srečavala na mejnem prehodu Aventoft. Foto: Reuters

Danski pravosodni minister Nick Hækkerup je ob tem napovedal, da bodo pravila v prihodnjih dneh razrahljali in bo potrebna zgolj predložitev pisma s podpisoma obeh partnerjev. "Če navedete, da ste fant te osebe in to potrdite s podpisom, bomo sklepali, da je res," je povedal minister.

Trenutno mora tujec predložiti svoje ime, naslov in kontakt svojega partnerja na Danskem, pa tudi izpiske telefona, fotografije in SMS-e, s katerimi potrdi zvezo. Policija je sporočila, da prehajanje meja velja zgolj za osebe v resnih zvezah, ki so jih definirali z dolžino najmanj pol leta in z dejanskimi srečanji v živo, ne pa zgolj zmenkarjenje po spletu ali telefonu.

Opozicijske stranke so tako strogim pravilom ostro nasprotovale, zato je vlada malce popustila. Še naprej sicer vztrajajo, da morajo biti zveze "resne", bo pa po novem zadoščalo zgolj že omenjeno pismo s podpisom.

  • Nemčija bo ukrepe sprostila predčasno

Nemčija namerava ukrepe socialnega oddaljevanja sprostiti z 29. junijem, kar je teden dni prej, kot je bilo sprva načrtovano. Že prej, sredi junija, pa naj bi bilo umaknjeno tudi opozorilo pred potovanji v 31 evropskih držav.

Nemčija je prva država v Evropi, ki je po prekinitvi zaradi pandemije nadaljevala nogometno prvenstvo. V sredo naj bi padla odločitev o nadaljnjih rahljanjih. Foto: Reuters
Nemčija je prva država v Evropi, ki je po prekinitvi zaradi pandemije nadaljevala nogometno prvenstvo. V sredo naj bi padla odločitev o nadaljnjih rahljanjih. Foto: Reuters

Nemška predsednica Angela Merkel bo v sredo skupaj s predsedniki vlad 16 nemških dežel iskala dogovor o nadaljnjem sproščanju ukrepov, pri čemer bodo skušali najti ravnotežje med oživljanjem največje evropske ekonomije in ohranjanjem javnega zdravja.

Merklova se sicer v strahu pred t. i. drugim valom zavzema za previdno rahljanje omejevalnih ukrepov, a naj bi po poročanju časopisa Bild popustila pod pritiski vodstev zveznih dežel. Tako naj bi bilo z 29. junijem dovoljeno v javnosti zbiranje do desetih ljudi.

Ob ugodnem položaju odprava opozoril pred potovanji po Evropi
S 15. junijem pa bo Nemčija, če bo epidemiološka slika ugodna, umaknila opozorilo za svoje državljane pred potovanji v 31 evropskih držav. To je v 26 članic Evropske unije (EU) ter v Združeno kraljestvo, Islandijo, Norveško, Švico in Liechtenstein. Vlada se na te navedbe Bilda še ni odzvala. V Nemčiji sta za covidom-19 do zdaj umrla 8302 človeka.

  • Omogočeno prehajanje meja med Češko, Madžarsko in Slovaško – a le za 48 ur

Medtem se je Madžarska pridružila dogovoru Češke in Slovaške, v skladu s katerim bodo njihovi državljani ob časovni omejitvi lahko prehajali meje med temi tremi državami.

Češki premier Andrej Babiš je v ponedeljek sporočil, da sta se s slovaškim kolegom Igorjem Matovičem dogovorila, da bodo meje med državama odprli v sredo. Danes se jima je pridružila še Madžarska.

Državljani treh držav bodo mejo lahko svobodno prehajali, a se bodo morali v domovino vrniti v 48 urah. Če bo oseba ostala v sosednji državi dlje, se bo v domovino lahko vrnila z negativnim testom na novi koronavirus ali pa ji bodo odredili 14-dnevno karanteno.

Češka, Slovaška, Madžarska in Avstrija so sicer naklonjene popolnemu odprtju meja med državami sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije še naprej spodbudne. Končno odločitev o odprtju meja bodo sprejeli premierji, je sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Italije in Slovenije pri tem ni omenil.

  • V Španiji 10-dnevno žalovanje za žrtvami covida-19

V Španiji se bo v sredo začelo 10-dnevno žalovanje za žrtvami koronavirusa.

V Španiji so se v sklopu prve faze rahljanja ukrepov odprli nekateri muzeji. Foto: Reuters
V Španiji so se v sklopu prve faze rahljanja ukrepov odprli nekateri muzeji. Foto: Reuters

"Jutri se v naši državi začenja državno žalovanje v spomin na žrtve covida-19. 10 dni, najdaljše državno žalovanje v naši demokraciji, s katerim bomo pokazali našo bolečino in se poklonili umrlim. Spomin nanje bomo ohranili za vedno," je sporočil španski premier Pedro Sanchez. V sredo bodo vse zastave na javnih zgradbah spustili na pol droga.

Med drugim bodo v tem obdobju pripravili uradno slovesnost v spomin na žrtve, ki jo bo vodil španski kralj Filip VI. "Osem od desetih žrtev je bilo starejših od 70 let, oni so pomagali zgraditi državo, kakršno poznamo danes," je poudarila vladna tiskovna predstavnica Maria Jesus Montero.

Španija je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji na svetu. Covid-19 je tam zahteval 26.834 življenj, z virusom pa se je vse skupaj okužilo 235.400 ljudi.

Dominic Cummings je na vrtu na sedežu britanske vlade na Downing Streetu 10 pojasnil svoja stališča o kršitvi karantene. Foto: Reuters
Dominic Cummings je na vrtu na sedežu britanske vlade na Downing Streetu 10 pojasnil svoja stališča o kršitvi karantene. Foto: Reuters
  • Pritisk na Cummingsa, Johnson ga podpira, Ross odstopil

Medtem pa se v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske krepijo pritiski na glavnega svetovalca premierja Borisa Johnsona Dominica Cummingsa, ki je konec marca med strogo omejitvijo gibanja skupaj z ženo, ki je zbolela za covidom-19, in sinom iz Londona odpotoval k staršem na severovzhod Anglije.

Cummings je v ponedeljek dejal, da ničesar ne obžaluje in da je ravnal "razumno in zakonito".

Opozicija Cummingsa poziva k odstopu, a Johnson ga še vedno podpira. S potezo Cummingsa pa se ni strinjal državni sekretar na ministrstvu za Škotsko Douglas Ross, ki je odstopil.

Po zadnjih podatkih je v Združenem kraljestvu zaradi bolezni covid-19 umrlo 36.914 ljudi, s čimer Otok spada med najbolj prizadete države v pandemiji.

Svetovalec Johnsona Cummings kršil omejitev gibanja
  • V Rusiji največ smrti v enem dnevu 174

V Rusiji je v zadnjih 24 urah za posledicami covida-19 umrlo 174 ljudi, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Skupaj je v največji državi na svetu novi koronavirus zahteval 3807 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so potrdili 8915 novih primerov okužb, skupaj pa so jih do zdaj zaznali 362.342.

Peskov: Nihče ne ve, koliko časa bo grožnja vztrajala
Število novih okužb vztrajno pada, v zadnjih 11 dneh jih dnevno zaznajo manj kot 10.000. Zato v nekaterih delih države rahljajo ukrepe, medtem ko v najbolj prizadeti Moskvi ostaja karantena v veljavi do konca meseca. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je opozoril, da bo grožnja novega koronavirusa v Rusiji ostala še nekaj časa, še posebej za rizične skupine, ter da "nihče ne ve, koliko časa" bo vztrajala.

  • Madžarska naj bi izredne razmere odpravila 20. junija

Madžarska vlada pa bo danes v parlament vložila predlog zakona, s katerim naj bi 20. junija odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli 11. marca.

Parlament je premierju Viktorju Orbanu 30. marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi vlada z odloki za nedoločen čas oz. dokler vlada ne odpravi izrednih razmer.

To je naletelo na številne kritike v Evropski uniji in madžarski opoziciji, ker premierjeva izredna pooblastila časovno niso bila omejena. V EU-ju so se pojavile skrbi zaradi nespoštovanja vladavine prava in zmanjševanja demokracije, madžarska opozicija pa Orbana obtožuje, da krizo izkorišča za utrditev svoje oblasti in ne za boj proti virusu.

Od aprila je Orban sprejel več kot sto dekretov, s katerimi je med drugim občinam pod vodstvom opozicije zmanjšal pooblastila in finančna sredstva za boj proti epidemiji.