Cummings trdi, da je ravnal
Cummings trdi, da je ravnal "razumno in zakonito", ko je kljub prepovedi potovanj, ob tem pa še s simptomi novega koronavirusa pri ženi skupaj z njo odpotoval iz Londona v Durham. Foto: Reuters

Cummings je konec marca skupaj z ženo, ki je imela simptome novega koronavirusa, iz Londona odpotoval na sever države, v 400 kilometrov Durham, kjer živijo njegov sin in stari starši.

Premier Johnson je uvedel prepoved gibanja in ljudi pozval, naj ostanejo doma, le nekaj dni pred Cummingsovo potjo. Johnson je 23. marca še poudaril, "naj se ljudje ne srečujejo z družinskimi člani, ki ne živijo v istem domu".

Kmalu po okužbi premierja Johnsona je ob koncu tedna 28. in 29. marca simptome novega koronavirusa razvil tudi Cummings, ki ni upošteval vladnih smernic, naj okuženi ali ljudje s sumom okužbe najmanj sedem dni ne zapuščajo stanovanja.

Guardian in Daily Mirror sta prva poročala, da je bil Cummings na začetku aprila opažen v bližini hiše svojih staršev v Durhamu. Tamkajšnja policija naj bi lastnike stanovanja tudi opozorila na pravila o nujnih potovanjih, kar pa Johnsonova pisarna zanika.

Cummings: "Ne zanima me, kako je to videti"
"Ravnal sem razumno in zakonito," je po razkritju Guardiana in Daily Mirrorja, da je kršil prepoved potovanj, novinarjem pred svojo hišo v Londonu zatrdil eden izmed idejnih vodij kampanje za brexit.

"Ne zanima me, kako je to videti, gre za vprašanje, kaj pomeni narediti pravo stvar, ne pa za to, kaj si vi mislite," je pred svojo hišo Cummings zabrusil novinarjem in jim še naročil, naj upoštevajo varnostno razdaljo dveh metrov.

Pisarna premierja Johnsona je podprla Cummingsa in sporočila, da je njegova odločitev za pot upravičena, saj je želel zaradi simptomov pri ženi in "veliki verjetnosti, da bo zbolel tudi sam", poskrbeti za blaginjo svojega sina.

"Njegova sestra in nečakinje so se odločile pomagati, zato se je Cummings napotil v hišo v bližini svoje razširjene družine, a ne v isto hišo, če bi potrebovali njegovo pomoč. Njegova sestra je opravljala nakupe za družino in vse puščala pred vrati," je v uradni izjavi sporočila Johnsonova pisarna.

Številni vodilni britanski politiki, denimo Michael Gove, ter zunanji in zdravstveni minister, Dominic Raab in Matt Hancock, so javno podprli Cummingsa.

Laburisti zahtevajo, da Johnson odpusti svetovalca
Precej bolj kritične pa so opozicijske stranke, ki so Johnsona pozvale, naj odpusti svetovalca. "Glavni svetovalec premierja očitno verjame, da zanj veljajo drugačna pravila kot za britansko ljudstvo. Še vedno ne vemo, kdo je vedel za njegovo odločitev in ali je bil za potezo sankcioniran," so sporočili iz laburistične stranke in pozvali k preiskavi.

Zahtevo po odstavitvi Cummingsa so izrazili tudi v Škotski nacionalni stranki in liberalni demokrati.

Kršitve ukrepov odnesle več britanskih uradnikov
Zaradi kršenja omejevalnih ukrepov je v Združenem kraljestvu odstopilo že več vidnejših posameznikov. Epidemiolog Neil Ferguson je odstopil iz vladne svetovalne skupine, potem ko ga je na domu obiskala partnerica. Glavna zdravstvena predstavnica Škotske Catherine Calderwood pa je odstopila, ko se je razkrilo, da je med omejitvijo gibanja dvakrat potovala v svoje drugo domovanje.