Zastava Palestine. Foto: EPA
Zastava Palestine. Foto: EPA

Store je v Oslu gostil španskega kolega Pedra Sáncheza, ki išče podporo za to pobudo. Kot je na skupni novinarski konferenci s Sánchezom dejal Store, bo treba odločitev o priznanju sprejeti "v tesnem sodelovanju s podobno mislečimi državami". Pri tem še niso določili trdnega časovnega načrta, je dodal.

Norveški parlament je novembra lani sprejel predlog, ki so ga vložile vladajoče stranke, v katerem vlado pozivajo, naj bo pripravljena priznati neodvisno palestinsko državo.

Norveška je na začetku 90. let gostila tudi izraelsko-palestinske mirovne pogovore, ki so privedli do sporazumov iz Osla.

Harris: Irska blizu priznanja

Irska, Španija in druge države so vse bližje priznanju palestinske države, pa je danes po srečanju s Sánchezom dejal irski premier Harris.

"Dovolite mi, da nocoj povem, da se po našem mnenju ta trenutek približuje in da bi radi to dosegli skupaj," je dejal Harris na skupni novinarski konferenci s Sánchezom.

"Ko bomo naredili korak naprej, bi to radi storili skupaj s čim več drugimi, da bi dali težo odločitvi in poslali čim močnejše sporočilo," je dodal Harris.

Španski premier je izrazil upanje, da bi se skupinsko priznanje Palestine zgodilo do konca junija. Foto: EPA
Španski premier je izrazil upanje, da bi se skupinsko priznanje Palestine zgodilo do konca junija. Foto: EPA

Sánchez išče podporo za priznanje Palestine

Sánchez je začel turnejo po Evropi, v okviru katere se bo ob norveškem in irskem premierju srečal tudi s kolegi iz Portugalske, Belgije in Slovenije, da bi pridobil podporo za priznanje palestinske države.

Španski premier je danes dejal, da je Španija zavezana priznanju Palestine kot države čim prej, ko bodo za to primerni pogoji, in na način, ki bo imel najbolj pozitiven vpliv na mirovni proces.

V sredo je dejal, da je priznanje neodvisne Palestine v "geopolitičnem interesu" Evrope, poroča Al Džazira.

"Mednarodna skupnost ne more pomagati palestinski državi, če ne prizna njenega obstoja," je dejal. Po njegovih besedah bi bilo priznanje Palestine "pravično" dejanje, ki ga "zahteva večina družbe".

Tiskovna predstavnica španske vlade Pilar Alegría pa je dejala, da želijo "ustaviti humanitarno katastrofo v Gazi in pomagati sprožiti politični mirovni proces, ki bi vodil v čimprejšnjo realizacijo rešitve v obliki dveh držav".

Španija se je ob robu marčevskega vrha EU-ja priznanju Palestine zavezala v skupni izjavi s Slovenijo, Malto in Irsko, v kateri so premierji med drugim izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Sánchez je prejšnji teden novinarjem, ki so ga spremljali na turneji po Bližnjem vzhodu, dejal, da upa, da se bo to zgodilo do konca junija.

Osem članic EU-ja priznava Palestino

Al Džazira poroča, da Palestino kot državo priznava osem od 27 članic EU-ja, in sicer Poljska, Bolgarija, Romunija, Madžarska, Češka, Slovaška, Švedska in Ciper.

EU kot celota pa palestinske državnosti ne priznava. Nekatere izmed najvplivnejših članic, kot sta Nemčija in Francija, vztrajajo, da bi moralo do palestinske države priti šele v dogovoru z Izraelom. Ta medtem vzpostavitvi države na ozemlju pod njegovo 57-letno vojaško okupacijo odločno nasprotuje.

Skupaj Palestino kot državo priznava 139 od 193 članic Združenih narodov. Palestina ima v tej organizaciji od leta 2012 status države opazovalke.