Papežev svetovalec kardinal Reinhard Marx je pozval k premisleku glede celibata med duhovniki. Foto: Reuters
Papežev svetovalec kardinal Reinhard Marx je pozval k premisleku glede celibata med duhovniki. Foto: Reuters

Kardinal Marx, ki je eden od devetih svetovalcev papeža Frančiška, je o tej temi spregovoril na razpravi o varnosti mladostnikov v Rimu, poroča Deutsche Welle.

V Vatikanu medtem poteka škofovska sinoda z več kot 250 škofi iz vsega sveta, ki razpravljajo o tem, kako naj Cerkev pristopa do mladih.

"Potrebna so dejanja"
Prejšnji mesec je Cerkev v posebnem poročilu objavila, da je okoli 1.670 duhovnikov v Nemčiji med letoma 1946 in 2014 zlorabilo več kot 3.600 otrok in najstnikov, med njimi večinoma dečke.

"Besede, s katerimi izražamo skrb, niso zadostne, potrebna so dejanja," je dejal Marx, ki meni, da so razlogi zlorab kompleksnejši, kot da bi iskali razlog le v tem, da se duhovniki ne smejo poročiti. Ob tem je poudaril, da bi morali "pred zaobljubo duhovnikov preveriti njihove slabosti, kot so homoseksualnost, ki lahko ob celibatu vodi v težave".

Nekdanji benediktinec v Nemčiji Anselm Bilgri je v intervjuju za časopis Die Zeit dejal, "da obstaja ocena, da je ena tretjina duhovnikov heteroseksualno aktivnih, ena tretjina homoseksualno aktivnih, ostala tretjina pa se drži vzdržnosti". Bilgri, ki se sicer zavzema za odpravo celibata, je še dejal, da je večina ljudi proti celibatu, duhovniki pa potešijo svojo spolne potrebe v tajnosti.