V torek popoldne in zvečer je v Parizu prišlo do več incidentov, pri čemer so policisti z gumijevkami in ščiti napadali besne in polno opremljene gasilce. Več tisoč profesionalnih gasilcev ob splošnih zahtevah proti pokojninski reformi zahteva tudi dvig plač in dodatke za nevarnost, ki se niso spremenili že od leta 1990.

Nekateri gasilci so simbolično zažgali svoje sicer ognjevzdržne uniforme, hitro zatem je prišlo od prerivanja. Ko je policija želela ustaviti pohod gasilcev, so se začeli spopadi, poleteli so solzivec in predmeti. Posnetki uličnih spopadov so obkrožili francoski del spleta in sprožili ogorčenje javnosti, ki je že tako nezadovoljna zaradi reforme in v glavnem podpira množične proteste in se jih tudi udeležuje.

Kompromis ni zadovoljil sindikatov
Z zakonodajnim predlogom, ki ga je v petek potrdila vlada Edouarda Philippa, bodo dosedanjih 42 različnih pokojninskih shem nadomestili z univerzalnim pokojninskim sistemom, ki bo temeljil na sistemu točkovanja.

Vlada je sicer iz predloga umaknila za sindikate najspornejše določilo, ki je predvidevalo, da bi bila z letom 2027 starost za polno pokojnino 64 let, pri čemer bi se lahko upokojevali pri 62 letih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na seji vlade navedel temeljne cilje reforme, to so njena univerzalnost, pravičnost in odgovornost do prihodnjih generacij.

Vzporedno še trajajo stavki na železnici in šolstvu
Po Franciji se poleg tega že 56. dan nadaljuje tudi stavka v znak nasprotovanja reformi. Zaradi tega je spet oviran železniški promet, vozi 60 odstotkov primestnih vlakov in 70 odstotkov regionalnih vlakov, medtem ko hitri vlaki (TGV) vozijo po voznem redu.

Stavkajo tudi odvetniki in učitelji. Po navedbah oblasti stavka med 10 in 15 odstotki učiteljev, po navedbah sindikatov pa okoli 40 odstotkov.

Cilj: uzakonitev reforme do poletja
Po potrditvi na vladi bo predlog pokojninske reforme pot nadaljeval v parlamentu. Tam ga bodo predvidoma začeli obravnavati februarja, prvo glasovanje pa bi bilo lahko v začetku marca. Zakon naj bi potrdili do poletja.