Protesti v Carigradu. Foto: EPA
Protesti v Carigradu. Foto: EPA

Dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je podpisalo 45 držav in Evropska unija. Konvencijo so v Turčiji tudi ratificirali, a je niso nikoli tudi uveljavili, je opozorila turška platforma Ustavili bomo femicid, ki poskuša ustaviti uboje in umore žensk ter zagotoviti, da so ženske obvarovane pred nasiljem.

Nasilje nad ženskami je pereča težava v Turčiji, v preteklih nekaj mesecih pa so se večkrat odprle razprave o morebitnem izstopu države iz konvencije.

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je izstop označila za "grozne novice" in veliko nazadovanje v boju za pravice ženske. "Poteza je ogromno nazadovanje na tem področju in še toliko bolj obžalovanja vredna, ker ogroža zaščito žensk v Turčiji, Evropi in širše," je dejala in poudarila, da carigrajska konvencija predstavlja zlati standard v mednarodnih prizadevanjih za zaščito žensk in deklet pred nasiljem, s katerim se dnevno soočajo.

Do izstopa so bili med drugim kritični v glavni opozicijski Republikanski ljudski stranki (CHP), saj da s tem dopuščajo, da so ženske državljani drugega razreda, je sporočila podpredsednica stranke Gökce Gökcen.

Turčija obljublja načelo ničelne tolerance do nasilja

Kot je danes dejala turška ministrica za delo in socialne zadeve Zehra Zumrut Selcuk, bosta ženske pravice odslej zagotavljali turška ustava in domača zakonodaja. "Nadaljevali bomo boj proti nasilju pod načelom ničelne tolerance," je dejala za turško tiskovno agencijo Anadolu.

Več tisoč ljudi protestiralo

Generalna sekretarka organizacije Ustavili bomo femicid Fidan Ataselim je po objavi odločitve v uradnem listu na Twitterju pozvala k protestom. Po njenem mnenju vlada z izstopom iz konvencije ogroža življenja več milijonov žensk. Turške voditelje je še pozvala, naj si premislijo.

Na poziv k protestom se je odzvalo več tisoč ljudi, ki so se zbrali v Carigradu in vlado pozivali k spremembi odločitve. Več manjših protestov je potekalo še v drugih mestih, med drugim v Ankari in Izmirju, poročanje medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.