Podpis ruskega predsednika Vladimirja Putina na mercedes-benz. Foto: Reuters
Podpis ruskega predsednika Vladimirja Putina na mercedes-benz. Foto: Reuters

Na otvoritvi je bil poleg nemškega zveznega ministra za gospodarstvo in energetiko Petra Altmaierja tudi sam ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ruski avtomobilski trg bo še naprej ključni trg za nemško avtomobilsko industrijo. Odprtje prve tovarne Mercedes-Benza v Rusiji ni le nov mejnik sodelovanja med Mercedes-Benzom in Rusijo, ampak tudi preostalih nemških podjetij z Rusijo sploh," je po poročanju portala DW dejal Altmaier, ob čemer je dodal, da je "uspeh Rusije tudi v interesu Nemčije".

Odprtja tovarne v industrijski coni Jesipovo, ki je od Moskve oddaljena 30 kilometrov, se je v sredo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

"Odličen primer nemško-ruskega sodelovanja"

Dieter Zetsche, direktor Mercedesovega krovnega podjetja Daimler, je dejal, da je podpora Putina ključna, odprtje tovarne pa "odličen primer nemško-ruskega sodelovanja". Kot je pojasnil, so tovarno odprli predvsem zaradi visokega povpraševanja po Mercedesovi liniji avtomobilov serije E in SUV. "Tako avtomobile lahko proizvajamo tam, kjer so naši kupci," je v sporočilu za javnosti zapisalo nemško podjetje.

Mercedes-Benz je v gradnjo nove tovarne investiral 250 milijonov evrov in bo zagotovil tisoč delovnih mest, na leto pa bodo proizvedli 25.000 vozil, ki bodo na prodaj le na ruskem trgu.

Nemško avtomobilsko podjetje se je tako izognilo sankcijam, ki jih je EU uvedel proti Rusiji, potem ko je Moskva anektirala krimski polotok; to je izvedla po razpisanem referendumu in izraženi volji tamkajšnjih prebivalcev.

Govor tudi o Severnem toku 2

Kljub različnemu političnemu pogledu pa si obe državi želita sodelovanja. Altmaier, ki je tudi minister za energetiko, se je tako v Rusiji sestal še s kolegom Aleksandrom Novakom, s katerim sta se pogovarjala o za EU sporni razširitvi Severnega toka 2, ki bi ruski plin dovajal neposredno v Nemčijo. Največji kritik omenjenega projekta je Ukrajina, prek katere je bil napeljan ruski plinovod.

Stališče Berlina do sankcij ostaja nespremenjeno

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je dejal, da obisk Altmaierja ne pomeni, da bosta Nemčija in Rusija povrnili odnose na raven, kakršna je bila pred letom 2014, in da se stališče Berlina do sankcij proti Rusiji ni spremenilo.