Ruski predsednik Vladimir Putin je sankcije in obtožbe Zahoda označil za kontraproduktivne. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je sankcije in obtožbe Zahoda označil za kontraproduktivne. Foto: Reuters
Moskva
Večurni pogovor, na katerem predsednik odgovarja na skrbno izbrana vprašanja gledalcev, je v živo prenašala televizija. Foto: Reuters
Moskva
Po televizijskem nagovoru je Putin stopil še pred novinarje. Foto: Reuters
Putin odgovarjal na vprašanja Rusov

"Na splošno napredujemo v povsem pravi smeri. Smo na poti trajne gospodarske rasti," je povedal Putin, a dodal, da v ruskem gospodarstvu obstajajo številne težave, s katerimi se je treba spopasti. Rusko gospodarstvo so leta 2014 po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim prizadele evropske sankcije, odtlej pa stagnira.

Ukrajine se je dotaknil tudi ob prihajajočem nogometnem prvenstvu in oblasti v Kijevu posvaril pred vojaškimi napadi na proruske upornike na vzhodu Ukrajine med 14. junijem in 15. julijem. "Upam, da se ne bodo pojavile takšne provokacije," je dejal in napovedal "hude posledice". V Ukrajini sicer velja prekinitev ognja, ki pa jo obe strani kršita. Maja se je okrepilo topniško obstreljevanje z obeh strani.

Spregovoril je tudi o napetostih v odnosih z Zahodom, ki so na najnižji točki po koncu hladne vojne. Med drugim odnose zaznamujejo nestrinjanje glede konfliktov v Siriji in Ukrajini, obtožbe o vpletanju v notranje zadeve držav ter zastrupitev nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, vse sankcije in obtožbe pa po njegovih besedah "zahodnim interesom škodijo prav tako kot ruskim".

"Rusija vedno išče kompromis"
Obtožbe Zahoda so tako kot sankcije namenjene brzdanju Rusije, meni Putin. "K temu se zatekajo, ker Rusijo vidijo kot grožnjo, vidijo, da postaja tekmica," je poudaril. "Jasno je, da bomo branili svoje gospodarske in varnostne interese," je dejal in zagotovil, da "Rusija vedno išče kompromis". "Čas je, da se usedemo za pogajalsko mizo in ne samo razmišljamo, ampak razvijemo ustrezne in moderne načrte, ki bodo prispevali k mednarodni in evropski varnosti," je povedal.

Posvaril je pred novo svetovno vojno, ki bi po njegovem mnenju pomenila konec civilizacije, poroča ruski RT. "Ne vem, s kakšnim orožjem se bo bojevala tretja svetovna vojna, vendar se bo četrta svetovna vojna bojevala s kamni in palicami," je Putin citiral fizika Alberta Einsteina, ki je med izumitelji atomske bombe. Prav zaradi civilizacijske grožnje bi se svet moral izogibati radikalnim in nevarnim dejanjem.

Rusi zaskrbljeni nad visokimi cenami goriva
Gledalci so v vprašanjih izražali predvsem zaskrbljenost zaradi ekonomskih težav, vključno z visokimi cenami goriva. Rusija je sicer pred prvenstvom po državi obnovila ali na novo zgradila 12 nogometnih igrišč, celoten proračun prvenstva znaša 13 milijard ameriških dolarjev. Putin je zagotovil, da bo storil vse, da bodo stadioni rentabilni. Lokalne oblasti, ki bodo po prvenstvu prevzele upravljanje stadionov, je posvaril, da stadioni ne smejo postati tržnice, kot se je zgodilo v 90. letih v Moskvi.

Več kot dva milijona vprašanj za predsednika
Rusi so za pogovor, ki običajno traja več ur, že pred začetkom postavili okoli dva milijona vprašanj. 65-letni Putin, ki je pred kratkim prisegel za nov šestletni mandat, na vprašanja gledalcev, ki so sicer skrbno izbrana, tradicionalno odgovarja v živo. Tokrat so prvič na vprašanja poleg predsednika prek videopovezave odgovarjali tudi ministri in predstavniki regionalnih oblasti.

Putin odgovarjal na vprašanja Rusov