Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da je Grčija v primeru petih mladoletnih prebežnikov leta 2016 kršila 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nečloveško ali ponižujoče ravnanje z ljudmi.

Po mnenju sodišča so razmere za pridržanje treh tožnikov na več policijskih postajah imele za posledico ponižujoče ravnanje, saj so se pridržani v teh ustanovah začeli počutiti izolirane od zunanjega sveta, kar bi lahko negativno vplivalo na njihovo psihično in fizično počutje.

Grške oblasti po ugotovitvah sodišča niso storile vsega za zaščito štirih tožnikov, ki so en mesec preživeli v migrantskem centru Idomeni ob grško-makedonski meji v okolju, neprimernem za najstnike.

Po mnenju sodišča je Grčija trem tožnikom tudi kršila pravice iz 1. odstavka 5. člena Evropske konvencije, ki govori o pravici do svobode in varnosti. S pridržanjem na policijskih postajah, ki jim ga niso utemeljili, jim je kratila svobodo.

Odškodnine in poravnava sodnih stroškov

Afganistanci, ki so bili tedaj stari od 14 do 17 let, so v Grčijo prišli leta 2016, ker so se zaradi svoje vere bali za življenje. Februarja 2016 so enega od njih po neuspelem poskusu vstopa v Severno Makedonijo pridržali na policijski postaji v Polikastru. Drugi štirje so bili v tem času en mesec v migrantskem centru Idomeni. Julija 2016 so enega od peterice aretirali, ker je hotel v Italijo, po poskusu samomora pa so ga pridržali na policijski postaji v kraju Filiata.

Sodišče je Grčiji prisodilo plačilo 4.000 evrov odškodnine enemu od Afganistancev in po 6.000 evrov vsakemu od preostalih štirih. Vsem petim morajo Atene plačati skupno še 1500 evrov za sodne stroške.

Grčija je za številne prebežnike prva država Evropske unije, v katero vstopijo. Foto: EPA