Salvini je bil notranji minister 14 mesecev. Foto: Reuters
Salvini je bil notranji minister 14 mesecev. Foto: Reuters

Kot poroča Reuters, je večina senatorjev glasovala za odvzem imunitete Salviniju, ki je bil italijanski notranji minister od junija 2018 do septembra 2019. Glasovanja so se vzdržali senatorji Salvinijeve Lige, ki so zapustili dvorano. Uradno naj bi izide glasovanja objavili ob 19. uri.

"Vedel sem, da bo tak izid. Sem popolnoma miren in ponosen na to, kar sem storil kot notranji minister. Storil bom enako, takoj ko bom spet vladal," se je na glasovanje odzval Salvini.

Z odvzemom imunitete bo lahko sodišče na Siciliji vložilo obtožnico proti Salviniju zaradi zadrževanja več kot sto prebežnikov, ki so morali na ladji italijanske obalne straže na morju preživeti šest dni, medtem ko je čakal na države članice Evropske unije, da privolijo v sprejetje rešenih prebežnikov.

Sodišče v Catanii ga je zato obtožilo zlorabe položaja. Salvini pa vztraja, da te odločitve ni sprejel kot posameznik, ampak sta jo podprla vlada in premier Giuseppe Conte. Tožilstvo na Siciliji je nato odprlo preiskavo razmer na ladji.

Grozi mu do 15 let zapora

Če bo sodišče odločilo, da je kriv, grozi Salviniju do 15 let zapora, z obsodbo pa bi bilo tudi konec njegove politične kariere, saj ne bi smel več zasesti politične funkcije.

Salvini je še pred glasovanjem dejal, da je pripravljen na sojenje. "V nasprotju z drugimi, ki zbežijo, sam ne bežim in bom mirno počakal na razsodbo, najprej italijanskih sodišč in nato italijanskega ljudstva na volitvah," je dejal vodja Lige.

Po italijanski zakonodaji ministrom ni mogoče soditi za njihova dejanja v času mandata, razen če to odobri pristojni parlamentarni odbor. Ta je Salviniju odvzel imuniteto 20. januarja.

Salvini je kot notranji minister zasledoval strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč. Številni rešeni prebežniki so obtičali na ladjah pred italijanskimi pristanišči, dokler niso druge države članice EU-ja privolile v njihovo sprejetje oziroma so našli drugo državo za izkrcanje.

Salvini se je večkrat spoprijel z očitki, da je na morju zadrževal prebežnike. Foto: Reuters
Salvini se je večkrat spoprijel z očitki, da je na morju zadrževal prebežnike. Foto: Reuters