Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severnoirske ulice so napolnili glasbeniki, člani protestantskega reda oranovcev in številne družine z britanskimi zastavami. S pohodi se spominjajo 12. julija 1690, ko je protestantski kralj Viljem v bitki pri reki Boyna premagal katoliškega kralja Jakoba II.

Lani so parade zaradi pandemije covida-19 odpovedali, letos pa so pripravili več manjših, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Belfast v plamenih zbudil boleče spomine na nasilje pred desetletji

Pohodi potekajo ob napetostih, ki jih je povzročil britanski izstop iz Evropske unije. Unioniste moti predvsem severnoirski protokol, o katerem sta se v okviru pogajanj o brexitu dogovorila London in Bruselj. V skladu s protokolom, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku, Severna Irska dejansko ostaja del carinske unije in enotnega trga EU-ja.

"Počutimo se izolirani, britanska vlada, Evropa in Irska pa kujejo zaroto proti nam," je dejal eden od udeležencev pohoda. Izrazili so tudi nasprotovanje vzpostavitvi meje med Veliko Britanijo in Severno Irsko na morju.

Kljub nezadovoljstvu zagovornikov enotnosti Združenega kraljestva niso poročali o nasilju in izgredih. Ti so zaradi nezadovoljstva s posledicami brexita v Belfastu izbruhnili aprila, ko je bilo ranjenih okoli 90 policistov.