Frontna črta blizu vasi Zolote v Lugansku. Fotografija, posneta 2. novembra lani, je simbolična. Foto: Reuters
Frontna črta blizu vasi Zolote v Lugansku. Fotografija, posneta 2. novembra lani, je simbolična. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je sporočila, da so proruski separatisti z močnim obstreljevanjem napadli njihove sile, pri čemer je umrl en vojak, še štirje so ranjeni.

Separatisti so nato sporočili, da je ukrajinska vojska skušala prebiti njihove linije, pri čemer so ostali ujeti na minskem polju, kjer sta umrla dva človeka, trije pa so ranjeni.

Predsednik Volodimir Zelenski je sklical srečanje ukrajinskega varnostnega sveta in napad označil za "cinično provokacijo" in poskus prekinitve mirovnega procesa.

Ukrajina in Rusija se namreč pripravljata na nov vrh Normandijske četverice, kjer sodelujeta še Nemčija in Francija, da bi nadaljevali mirovna pogajanja. Predsednika Zelenski in Vladimir Putin sta se še prejšnji teden pogovarjala po telefonu, je sporočila pisarna Zelenskega.

Spopadi na vzhodu Ukrajine so v šestih letih kljub premirju iz leta 2015 zahtevali več kot 13.000 življenj. Ukrajina in zavezništvo Nato obtožujeta Rusijo, da na območje separatističnih pokrajin pošilja vojsko in orožje. Moskva obtožbe zavrača.

Spopad po pozitivnih signalih

Ukrajina in Rusija sta v zadnjem času sprejeli več ukrepov za krepitev zaupanja, med drugim sta se dogovorili za zamenjavo zapornikov in postopno umikanje vojakov z določenih območij. Še prejšnji teden se je Zelenski po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, so sporočili iz kijevske administracije.