Ukrajinski zaporniki so po izmenjavi dobili obrok hrane. Foto: EPA
Ukrajinski zaporniki so po izmenjavi dobili obrok hrane. Foto: EPA

"Vzajemna izpustitev zapornikov se je končala. 76 ljudi je na varnem na ozemlju pod nadzorom Ukrajine," je sporočil urad ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Pozneje so objavili tudi seznam ljudi, ki so se vrnili z območij pod nadzorom separatistov. Med njimi je 12 vojakov in 64 civilistov. Separatisti so izpustili tudi novinarja ukrajinske podružnice Radia Free Europe/Radio Liberty Stanislava Asejeva in Olega Galazjuka.

Ukrajina je na drugi strani izpustila 124 proruskih separatističnih borcev. Vodja samooklicane republike Lugansk Leonid Pasečnik je ob koncu izmenjave čestital svojemu ljudstvu za novo zmago.

Mediji so sprva poročali, da sta samooklicani republiki Doneck in Lugansk Ukrajini predali 55 ljudi, Kijev pa njima 87.

Proruski zaporniki se vračajo v Doneck. Foto: EPA
Proruski zaporniki se vračajo v Doneck. Foto: EPA

Izmenjava je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih na nadzorni točki Horlivka med samooklicano republiko Doneck in Ukrajino. Spremljali so jo predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in predstavniki Rdečega križa.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta pozdravila izmenjavo. Pred praznovanjem silvestrovega in pravoslavnega božiča izmenjava predstavlja dolgo pričakovano humanitarno gesto, ki bo prispevala k ponovni vzpostavitvi zaupanja med stranema, sta zapisala voditelja.

Merklova je po telefonu govorila tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta izmenjavo ocenila kot pozitivno.

Ukrajinski aktivisti so pred začetkom izmenjave z zaporami izhoda zapora v Kijevu, kjer so bili zaprti nekateri od proruskih zapornikov, izrazili svoje nasprotovanje izmenjavi ujetnikov.

Izmenjavo omogočil dogovor Putin-Zelenski

Ruski predsednik Putin in ukrajinski predsednik Zelenski sta se o izmenjavi zapornikov, s katero želita izboljšati odnose med državama, dogovorila na pogovorih na začetku decembra. Odnosi med državama so se močno poslabšali po ruski pripojitvi polotoka Krim leta 2014, po kateri so izbruhnili srditi spopadi. V vojni je bilo ubitih več kot 13.000 ljudi, kljub doseženemu premirju pa občasno še vedno izbruhnejo spopadi.

Septembra izpuščen tudi Oleg Sencov

Srečanja po izmenjavi. Foto: EPA
Srečanja po izmenjavi. Foto: EPA

Septembra je potekala tudi neposredna izmenjava zapornikov med Rusijo in Ukrajino, potem ko je Rusija septembra izpustila 24 mornarjev, ki jih je prijela v Kerški ožini novembra 2018, in več drugih zapornikov, med njimi je bil tudi ukrajinski režiser in aktivist Oleg Sencov.

Ukrajina je v zameno izpustila 35 ruskih ujetnikov, med njimi novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega in Volodimirja Cemaha, ki je obtožen, da je sodeloval pri sestrelitvi malezijskega letala na poletu MH17 nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ki je zahtevala 298 žrtev.

Ukrajinske sile in proruski separatisti so se novembra nato umaknili iz treh sektorjev ob frontni črti med ozemljem Ukrajine in samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Na začetku decembra je v Parizu potekalo srečanje normandijske četverice o končanju spora na vzhodu Ukrajine. Ob robu vrha sta se prvič na dvostranskih pogovorih sešla tudi Zelenski in Putin. Pred dnevi sta ob posredovanju EU-ja sklenila dogovor o tranzitu ruskega zemeljskega plina čez Ukrajino za oskrbo Evrope. Pogodba bo veljala pet let, količine pa bodo manjše od dozdajšnjih, je sporočil Gazprom.

Prorusi in Ukrajina izmenjujejo ujetnike