Žrtve so bil stare med 15 in 44 leti. Foto: Reuters
Žrtve so bil stare med 15 in 44 leti. Foto: Reuters

24-letnemu vozniku tovornjaka Eamonnu Harrisonu iz Severne Irske in 43-letnemu romunskemu državljanu Gheorgheju Nici bodo sodbo po napovedih izrekli na začetku januarja. Za oba je sodišče po deset tednov trajajočem procesu odločilo, da sta kriva umora v 39 točkah obtožnice.

24-letni Christopher Kennedy in 38-letni Valentino Caloto sta kriva sodelovanja pri tihotapljenju ljudi, ki ga je po navedbah tožilstva gnal pohlep. Sodišče v Združenem kraljestvu je tako v primeru smrti vietnamskih prebežnikov za osem ljudi ugotovilo, da so krivi, tožilstvo pa razmišlja o obtožnicah še proti trem.

Družine žrtev so se zadolžile za prihod v Združeno kraljestvo

26-letni Maurice Robinson, voznik tovornjaka, je že priznal, da je kriv 39 umorov in sodelovanja pri tihotapljenju ljudi. Tudi vodja transportnega podjetja, 41-letni Ronan Hughes, je priznal krivdo za smrt Vietnamcev, ki so bili stari med 15 in 44 let.

"Če pogledate način, kako so prevažali ljudi, živali ne bi smeli tako," je dejal Daniel Stote iz policije v Essexu. Družine žrtev so se močno zadolžile, da so financirale njihov prihod v Združeno kraljestvo, pri čemer so se zanašale na potencialni prihodnji zaslužek po prihodu na Otok, poroča BBC.

V prikolici zaprti najmanj 12 ur

Trupla prebežnikov so našli v hladilni prikolici tovornjaka v pristanišču Purfleet v Angliji. Po izračunih forenzikov so bili v prikolici zaprti najmanj 12 ur pri zelo visokih temperaturah. Po devetih urah jim je zmanjkalo zraka, kmalu zatem so umrli.

Po navedbah tožilstva so skušali prebežniki poklicati na pomoč z mobilnimi telefoni, a v prikolici ni bilo signala. Na telefonih so tudi pustili sporočila za svoje najbližje. Nekateri so skušali opozoriti nase s kovinsko palico ali z njo izvrtati luknjo za dovod zraka.