Ternera je veljal za najbolj iskanega vodjo Ete na obeh straneh Pirenejev. Foto: EPA
Ternera je veljal za najbolj iskanega vodjo Ete na obeh straneh Pirenejev. Foto: EPA

Ternera, čigar pravo ime je Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, je bil na begu pred roko pravice 16 let. 69-letnika so prijeli v kraju Sallanches v francoskih Alpah, bil naj bi resno bolan. "Francosko-špansko sodelovanje je znova pokazalo svojo učinkovitost," je aretacijo komentiral španski premier Pedro Sanchez.

Nekoč je bil politični šef Ete, španske oblasti pa so z mednarodno tiralico ga iskale od leta 2002. Osumljen je sodelovanja v napadu na policijsko zaporo v mestu Zaragoza na severu Španije leta 1987, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi, med njimi pet otrok.

Baskovska separatistična organizacija Eta (Euskadi Ta Askatasuna oziroma Baskovska država in svoboda) je v več kot štirih desetletjih boja za neodvisnost Baskije izvedla številne napade, tudi teroristične. Pri tem je bilo ubitih najmanj 800 ljudi.

Ternera naj bi veljal za zelo vplivnega člana Ete. Maja 2018 naj bi prav on posnel "zadnjo izjavo", v kateri je organizacija sporočila, da končuje svoje delovanje. Pred tem je sodeloval tudi v pogajanjih Ete s špansko socialistično vlado, a je bil leta 2006 postavljen ob stran, ko so nadzor v skupini prevzeli skrajnejši člani organizacije.