Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je protestov po vsej državi udeležilo približno 368.000 ljudi, kar je manj kot polovica od 800.000 do milijona, kolikor jih je policija napovedovala pred demonstracijami. V Parizu se je shodov udeležilo 48.000 ljudi, medtem ko je policija pričakovala približno 100.000 udeležencev.

Sindikati so upali, da bodo pred odločilnim tednom za sprejem zakona v parlamentu z današnjo množično udeležbo znova pokazali svojo moč.

V torek je bila udeležba na protestih proti reformi rekordna, saj se jih je po podatkih policije udeležilo 1,28 milijona ljudi, po podatkih sindikatov pa več kot tri milijone.

Francozi do reforme sovražno nastrojeni

To je od 19. januarja že sedmi dan protestov proti pokojninski reformi, s katero želi Macron najnižjo upokojitveno starost z zdajšnjih 62 zvišati na 64 let.

Do reforme so Francozi glede na ankete večinoma sovražno nastrojeni, saj menijo, da je nepravična zlasti do žensk in delavcev, ki opravljajo naporno delo. Na drugi strani pa večina Francozov podpira proteste in stavke proti njej.

Macron vztraja, da je reforma nujna, saj se je vlada za dvig upokojitvene starosti odločila zaradi poslabšanja finančnega stanja pokojninskih skladov in staranja prebivalstva. V petek je zavrnil prošnjo sindikatov za srečanje. Poudaril je, da je po posvetovanjih, ki jih je z njimi opravila predsednica vlade Elisabeth Borne, zdaj čas za parlament.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čakajoč na glasovanje

Reformni zakon namreč zdaj obravnava zgornji dom parlamenta, senat, ki se je sešel tudi danes.

Ker ga po dobrem tednu dni čaka še obravnava približno 680 dopolnil zakona, je minister za delo Olivier Dussopt v petek omenil možnost uporabe ustavnega določila, po katerem bi senatorji glasovali samo o celotnem besedilu zakona, v katerem bi obdržali le 70 vladnih dopolnil.

Tudi brez razprave ali glasovanja pa bi lahko preostala dopolnila predlagatelji predstavili. S tem opozicijski levici še vedno ostaja upanje, da senat o besedilu ne bo glasoval do nedelje opolnoči, kot je zdaj postavljen rok.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Parizu kopičenje smeti in motnje v prometu

Sindikati so po Macronovi zavrnitvi za srečanje v petek izrazili razočaranje, ker ne upošteva delavcev, in zagrozili z novimi zaporami. Še vedno je namreč negotovo, ali bodo sindikati nadaljevali zapore in obnovljive stavke, ki potekajo od torka in vplivajo na promet, energetiko in druge strateške sektorje.

V Parizu se tako v nekaterih okrožjih kopičijo smeti, saj po podatkih mestne uprave v četrtek niso odpeljali 3700 ton odpadkov. Francoski organ za zračni promet pa je zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa od letalskih družb zahteval, naj na več letališčih odpovedo 20 odstotkov za danes in v nedeljo načrtovanih poletov.

Nacionalna železniška družba SNCF je medtem napovedala, da bo železniški promet ta konec tedna ostal "močno moten".