Dogovor o posebnem statusu separatističnih pokrajin protestniki vidijo kot izdajo ukrajinskih interesov. Foto: EPA
Dogovor o posebnem statusu separatističnih pokrajin protestniki vidijo kot izdajo ukrajinskih interesov. Foto: EPA

Predstavniki ukrajinske vlade in proruskih separatistov so se v torek dogovorili za izpeljavo t. i. Steinmeirjeve formule, ki predvideva lokalne volitve in opredelitev statusa za separatistični pokrajini na vzhodu Ukrajine. Ukrajinska vlada je zahtevala, da bodo volitve svobodne in poštene ter v skladu z ukrajinsko ustavo.

Sorodna novica Steinmeierjeva formula: prvi korak proti ureditvi statusa separatističnih pokrajin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagovarja potezo kot nujno za oživitev mirovnih pogovorov. Spopadi na vzhodu Ukrajine so izbruhnili aprila 2014, po strmoglavljenju proruskega predsednika Viktorja Janukoviča in ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim. V t. i. ukrajinski krizi je po ocenah Združenih narodov umrlo 13.000 ljudi, med njimi četrtina civilistov.

Doseženi sporazum je bil glavni pogoj Moskve za srečanje normandijske četverice, ki ga bo gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Normandijsko četverico sestavljajo Francija, Nemčija, Ukrajina in Rusija.

Nasprotniki: "Poseben status pomeni izdajo ukrajinskih interesov"

Nasprotniki trdijo, da privolitev v širšo avtonomijo za samooklicani pokrajini Lugansk in Doneck pomeni izdajo ukrajinskih interesov in priključitev pokrajin Rusiji, poročata francoska tiskovna agencija AFP in nemški časopis Deutsche Welle.

Na protestu se je zbralo 10.000 ljudi, ki so na osrednjem kijevskem trgu, znanem kot Majdan, vzklikali "Ne predaji!". Nekateri med njimi so nosili napise, kritične do predsednika Zelenskega. Več tisoč protestnikov se je pozneje sprehodilo proti predsedniški in parlamentarni zgradbi.

Protestov se je udeležil tudi nekdanji predsednik Petro Porošenko. "Skupaj bomo zmagali," je dejal množici protestnikov.