V potresu je bila poškodovana tudi zagrebška katedrala. Foto: EPA
V potresu je bila poškodovana tudi zagrebška katedrala. Foto: EPA

Evropska komisija je na začetku avgusta odobrila in nato tudi izplačala 88,9 milijona evrov iz solidarnostnega sklada EU-ja kot prvo finančno pomoč prebivalstvu Zagreba in okolice. Denar je bil namenjen vnovični vzpostavitvi osnovne infrastrukture in storitev.

Odobritev 683,7 milijona evrov iz solidarnostnega sklada je zadnji korak procesa, ki bo omogočil izplačilo preostalega denarja za obnovo, je objavil hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaški parlament je sprejel model popotresne obnove, ki predvideva, da bo rekonstrukcijo poškodovanih poslopij s 60 odstotki financirala država, lokalna samouprava in lastniki nepremičnin pa vsak s po 20 odstotki.

Hrvaška je ocenila, da je potres povzročil za več kot 11,5 milijarde evrov škode. Poškodovanih je bilo približno 26.000 objektov.

Pomoč tudi za sanacijo škode po poplavah na Poljskem

Evropski poslanci so iz 823 milijonov evrov vrednega svežnja pomoči iz solidarnostnih skladov v ponedeljek odobrili tudi sedem milijonov evrov za sanacijo škode od poplav na Poljskem. Preostalih več kot 132 milijonov evrov pa so razdelili kot predplačila za soočanje z zdravstveno krizo v času pandemije bolezni covid-19 med Irsko, Grčijo, Hrvaško, Madžarsko, Nemčijo, Portugalsko in Španijo.