Na objavo koroškega podmladka stranke FPÖ so se ostro odzvali številni politiki, stranke in tudi organizacije na obeh straneh meje. Foto: Reuters
Na objavo koroškega podmladka stranke FPÖ so se ostro odzvali številni politiki, stranke in tudi organizacije na obeh straneh meje. Foto: Reuters

Preiskavo proti koroški veji podmladka stranke FPÖ je sprožila lanska objava ob svetovnem dnevu beguncev 20. junija, ko so objavili sliko ograj in bodečih žic ter zapisali, da je "dobra povezava z begunci za nas pomembna", poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Objavo je tožilstvu posredoval avstrijski zvezni urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu.

Sorodna novica MZZ opravil pogovor z avstrijsko veleposlanico. Avstrija se "odločno distancira" od sporne objave.

Preiskava bo zdaj poleg prvotne objave obravnavala tudi sporno objavo omenjenega podmladka, s katero so prejšnji teden pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo stranko SPÖ in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

Na objavo so se ostro odzvali številni politiki, stranke in tudi organizacije na obeh straneh meje. Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi te objave opravilo pogovor z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu uradnega Dunaja od nje odločno distancirala. Prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju je slovensko zunanje ministrstvo avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve tudi posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo.

Objavo je v ponedeljek kot nedopustno označila tudi avstrijska obrambna ministrica Klaudia Tanner. "Močno in ostro zavračam takšno miselnost, vsakršno izključevanje določenih narodnostnih skupnosti in tudi spodbujanje strahov za kakršne koli politične namene," je dejala na skupni novinarski konferenci s slovenskim obrambnim ministrom v Ljubljani.

Sorodna novica Avstrijska obrambna ministrica obsodila objavo podmladka avstrijskih svobodnjakov

Ob tem je narodne skupnosti označila za integralni del Avstrije. "Avstrija se bo še naprej odločno zavzemala za varovanje pravic, potreb ter zahtev narodnih skupnosti in bo vedno jasno nastopila proti sovražnemu govoru ali zlorabi te teme za kakršne koli politične ali volilne namene," je še dodala.

Predsednik FPÖ-ja Koroška Erwin Angerer pa se je na novinarski konferenci ponovno skušal distancirati od objave podmladka in dejal, da "zavajajoče interpretirana objava" ni imela namena nikogar žaliti ali spodbujati dvoma o pravicah manjšin. V preteklih odzivih je pojasnjeval, da je objava ni bila uperjena proti slovenski manjšini, temveč proti SPÖ-ju. Zavzel se je tudi proti zaprtju majhnih dvojezičnih sodišč v Pliberku, Borovlju in Železni Kapli. Stranka FPÖ temu nasprotuje, saj se boji, da bi z zaprtjem omenjenih sodišč okrožna sodišča v Velikovcu, Celovcu in Beljaku postala dvojezična.