Francoski predsednik Emmanuel Macron in novi premier Jean Castex. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron in novi premier Jean Castex. Foto: EPA

Dozdajšnji finančni minister Gerald Darmanin je na položaju notranjega ministra zamenjal Christopha Castanerja. Nekdanja članica stranke zelenih Barbara Pompili je na ministrstvu za okolje nasledila Elisabeth Borne. Za pravosodnega ministra je bil imenovan eden najbolj znanih francoskih odvetnikov Eric Dupond-Moretti. Na svojih položajih ostajajo zunanji minister Jean-Yves Le Drian, obrambna ministrica Florence Parly in minister za gospodarstvo Bruno Le Maire.

Macron se bo prvič sestal z novo vlado

Macron je v okviru preoblikovanja vlade minuli petek za novega premierja imenoval Jeana Castexa. V javnosti relativno neznan župan manjšega mesta je od aprila usklajeval strategijo države pri sproščanju omejitev za zajezitev širjenja covida-19. Macron ga je imenoval po odstopu desnosredinskega premierja Edouarda Philippa, ki je bil na položaju tri leta, in njegove vlade. S tem je Philippe odprl pot preoblikovanju vlade, ki je bila po nedavnih lokalnih volitvah in Macronovi napovedi o spremembah v zadnjih dveh letih mandata pričakovana.

Castex relativno neznan širši javnosti

55-letni Castex je nekdanji sodelavec francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja (2007-2012) in dosedanji župan malega mesta Prades na jugozahodu države. Je član desnosredinske stranke Republikanci in je relativno neznan širši javnosti. Od aprila je bil vodja medministrske skupine, ki je pristojna za sproščanje ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa.

Macron je že aprila napovedal spremembe v vladi, potem ko je njegova stranka Naprej republika dosegla slab rezultat na lokalnih volitvah. Napovedal je, da namerava po koncu krize zaradi pandemije covida-19 ubrati novo smer. Pojavila so se že ugibanja, da namerava njegova administracija postati bolj socialna in zelena ter tako spremeniti dosedanje dojemanje administracije kot zelo naklonjene podjetjem.