Philippe je bil nedavno izvoljen za župana mesta Le Havre. Foto: Reuters
Philippe je bil nedavno izvoljen za župana mesta Le Havre. Foto: Reuters

Od 90, ki jih je prejelo posebno sodišče za sojenje članom vlade za dejanja, storjena pri opravljanju službe, jih je bilo dopustnih devet.

Poleg Philippa preiskava zadeva še nekdanjo ministrico za zdravje Agnes Buzyn in njenega naslednika Olivierja Verana. Vodil jo bo tožilec Francois Molins, ki je v petek tudi naznanil odprtje preiskave.

Pritožbe so vlagali tako posamezniki kot skupine zdravnikov, združenja in zaporniki, vsebujejo pa med drugim obtožbe ogrožanja življenj in opustitve dolžne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija je bila v epidemiji novega koronavirusa hudo prizadeta. Umrlo je skoraj 30.000 ljudi. Številne so bile kritike na račun vlade zlasti glede pomanjkanja zaščitne opreme v začetku krize.

Francija med preoblikovanjem celotne vlade

Celotna vlada, na čelu s Philippom, je sicer v petek odstopila in s tem odprla pot preoblikovanju vlade, kar je bilo pričakovano po nedavnih lokalnih volitvah in napovedi predsednika Emmanuela Macrona o spremembah v zadnjih dveh letih mandata.

Philippa je na položaju nasledil 55-letni Jean Castex. Agnes Buzyn je odstopila že februarja, saj se je na lokalnih volitvah marca potegovala za položaj pariške županje. Za zdaj še ni jasno, če bo Veran, ki jo je nasledil, ostal na ministrskem mestu tudi po spremembah, ki naj bi bile dorečene v naslednjih dneh.

Francija sicer ni edina država, kjer potekajo pravosodni postopki v zvezi z ravnanjem oblasti v epidemiji covida-19. Italijanski tožilci so tako v zvezi z njihovim ravnanjem zaslišali tudi italijanskega premierja Giuseppeja Conteja in dva ministra.