Zaev z ženo na volišču. Foto: Reuters
Zaev z ženo na volišču. Foto: Reuters

Volišča so se zaprla ob 21. uri. Volitev se je do 19. ure udeležilo 45,7 odstotka volivcev, skupno pa je imelo pravico do oddaje glasu 1,814 milijona volivcev.

Volitve so prilagodili pandemiji koronavirusne bolezni 19. V ponedeljek so volili okuženi z virusom in tisti v samoizolaciji, skupno nekaj več kot 700 volivcev. V torek je volilo več tisoč kroničnih bolnikov na svojih domovih, nekateri volivci pa na delovnih mestih ali zaporih.

V sredo je potekal glavni volilni dan. Da bi se izognili gneči, so bila volišča odprta dve uri dlje kot običajno – od 7. do 21. ure. Vsi udeleženci so morali nositi zaščitne maske, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo in si razkužiti roke ob vstopu na volišča.

Volitve so potekale mirno, poročali so o nekaj nepravilnostih.

Javno mnenje kazalo na rahlo prednost Zaeva
Raziskave javnega mnenja kažejo na rahlo prednost socialdemokratov Zorana Zaeva, ki na volitvah prvič od samostojnosti nastopa v koaliciji z albansko stranko. Po mučnem iskanju novega datuma volitev je kampanjo zaznamovala pandemija koronavirusne bolezni 19.

Pričakovati je bilo, da bo v središču kampanje pot države v Evropsko unijo, a je bilo v ospredju medsebojno obtoževanje, kdo v skupni tehnični vladi, ki je državo vodila od razpustitve parlamenta, je kriv za ponovno širitev virusa. Kampanjo so zaznamovali tudi številni nezakoniti prisluhi glavnim akterjem.

V socialdemokratski zvezi z Zaevom poudarjajo, da so pod njihovim vodstvom vstopili v Nato in dobili tudi zeleno luč za začetek pogajanj z Unijo, a šele po tem, ko je Zaev po prvi zavrnitvi odstopil. Predtem pa je z Grki sklenil prespanski sporazum in med drugim spremenil ime države.

"Danes so pravi domoljubi ljudje, ki prevzamejo odgovornost za ljudi in storijo vse za enotnost, pot v Evropo in perspektivo za otroke in mlade," sporoča Zoran Zaev.

Višje plače, pokojnine, gospodarstvo, več delovnih mest, da ljudje države ne bodo množično zapuščali, napovedujeta obe strank. V VMRO DPMNE-ju Zaeva obtožujejo nesposobnosti, korupcije ter da je s sporazumom z Bolgarijo in Grčijo škodoval lastni državi. "Te volitve so ključne. Odločate o tem, ali bosta vaša prihodnost in prihodnost vseh v državi boljša ali pa bo bolje samo Zaevu in njegovi tovarišiji, pravi Hristjan Mickoski, ki mu je uspelo stranko znova postaviti na noge.

Za 120 poslanskih sedežev se poteguje 15 strank in koalicij. Foto: Reuters
Za 120 poslanskih sedežev se poteguje 15 strank in koalicij. Foto: Reuters

Potrebno bo sestavljanje koalicije. Zaevu kaže bolje, iz do zdaj vodilne albanske stranke, DUI, ki je bila od leta 2001 v vseh vladah, pa so sporočili, da bodo podprli le vlado, ki jo bo vodil Albanec. Kot poroča STA, s premierskim kandidatom Naserjem Ziberijem, prvim iz vrst albanske manjšine, ki tvori skoraj četrtino prebivalcev, prvič nastopa glavna stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija. Tamkajšnji mediji so dan pred volitvami poročali, da so Ziberiju, ki je bil dejaven med kampanjo, potrdili okužbo z novim koronavirusom.