Spominsko obeležje za voznika avtobusa (na fotografiji s soprogo). Foto: EPA
Spominsko obeležje za voznika avtobusa (na fotografiji s soprogo). Foto: EPA

Prejšnjo nedeljo je voznik mestnega avtobusa št. 810 Philippe Monguillot trem potnikom naročil, naj si nadenejo obrazne maske, ki so v Franciji na javnem potniškem prometu obvezne. Pri četrtem potniku pa je želel preveriti veljavnost vozovnice.

Potniki so voznika avtobusa najprej napadli verbalno, nato so ga potisnili z avtobusa in ga pretepli ter brcali v glavo, piše v poročilu tožilca.

Pretepenega voznika so prepeljali v bolnišnico, kjer so ga razglasili za možgansko mrtvega. V petek so ga nato po soglasni odločitvi zdravnikov in družine odklopili z naprav, poroča Guardian.

Na shodu od voznikovega doma do kraja napada se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA
Na shodu od voznikovega doma do kraja napada se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA

"Udariti moramo po mizi, da se to nikoli več ne bo zgodilo. To je barbarstvo. Ta pomor moramo ustaviti," je dejala ovdovela Monique Monguillot, ki je dodala, da se s tremi hčerami počutijo "uničeno", poroča Euronews.

Družina je v sredo organizirala shod v spomin na Philippa Monguillota, na katerem so se sprehodili od njihovega doma do kraja napada. Sprevoda v kraju Bayonne na jugozahodu Francije, v francoskem delu Baskije, se je udeležila množica ljudi.

Tožilstvo je po napadu vložilo obtožnice. 22-letnika in 23-letnika, ki že imata policijski kartoteki, so obtožili poskusa umora. Še dva človeka so obtožili odrekanja pomoči človeku v nevarnosti, še enega človeka pa poskusa skrivanja osumljenca, je sporočil lokalni tožilec Jerome Bourrier.

Po napadu varnostniki na avtobusih
Številni Monguillotovi sodelavci v potniškem prometu mesta Bayonne so v dneh po napadu izkoristili pravico do zavrnitve dela. Mesto je v petek obiskal francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki se je srečal z družino in sodeloval na sestankih mestnih oblasti o izboljšanju varnosti na javnem prevozu.

Upravitelj avtobusnega prometa je sporočil, da bodo odslej na vsakem avtobusu po novem varnostniki. Avtobusni promet v Bayonnu bodo znova zagnali v ponedeljek.