Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu so potekale predčasne parlamentarne volitve. Uradni izidi še niso znani, vzporedni pa kažejo, da je konservativna stranka Borisa Johnsona dobila 368 sedežev v 650-članski poslanski zbornici, medtem ko bodo laburisti Jeremyja Corbyna zasedli 191 mest in drugo mesto med strankami. V parlament se je s 55 poslanci uvrstila še Škotska nacionalna stranka (SNP). Liberalni demokrati naj bi imeli 13 poslancev, Zeleni pa enega. 22 poslancev pripada drugim strankam oziroma so neodvisni.

Jasna konservativna večina pomeni, da bo lahko Johnson sam oblikoval novo britansko vlado.

"Živimo v največji demokraciji na svetu," je Johnson zapisal na Twitterju in se zahvalil vsem, ki so glasovali in pomagali v kampanji.

Medtem so v laburističnih vrstah negativno presenečeni in začudeni nad izidom, počakati želijo na uradne izide. "Vedeli smo, da bo težko, ker je brexit prevladoval," je za BBC dejal finančni minister v laburistični vladi v senci John McDonnell. Priznal je, da so te številke zanje šok, saj so mislili, da bo izid tesnejši. Kakšna bo usoda njihovega voditelja, še ni znano.

Če bodo tudi uradni izidi podobni vzporednim, bo to prineslo največje zmagoslavje konservativcev po letu 1987 in najslabši izid laburistov od leta 1935.

Odzivi v EU-ju

Voditelji članic Evropske unije, ki se sestajajo na dvodnevnem zasedanju, so pozorno spremljali volitve v Združenem kraljestvu. Več jih je povedalo, da upajo na jasen izid in da ne bo dodatne negotovosti glede brexita.
V Bruslju sicer poudarjajo, da so pripravljeni na naslednje korake. V petek, ko bodo izidi že znani, bodo voditelji sprejeli sklepe o brexitu, v katerih bodo predvidoma naložili pogajalcu EU-ja Michelu Barnierju, naj pripravi enotno stališče EU-ja za pogajanja o trgovinskem sporazumu.

Predčasne volitve v Združenem kraljestvu
Corbyn je volišče obiskal v spremstvu žene Laure Alvarez. Foto: Reuters
Corbyn je volišče obiskal v spremstvu žene Laure Alvarez. Foto: Reuters

Johnson ob zmagi napoveduje hitri brexit

Konservativci in Johnson obljubljajo, da bodo državo popeljali iz EU-ja do konca januarja. Brexit naj bi izpeljali že 29. marca letos, a so ga trikrat preložili.

Nazadnje je bil v to prisiljen tudi Johnson, čeprav je pred tem obljubljal izstop iz Unije konec oktobra. Parlament namreč ni potrdil niti njegovega izstopnega dogovora z EU-jem niti možnosti neurejenega izstopa. Pred tem je parlament vključno s številnimi konservativnimi poslanci in poslankami večkrat odločno zavrnil tudi predlog dogovora Johnsonove predhodnice Therese May.

Johnson je na volišče prišel s svojim psom. Foto: EPA
Johnson je na volišče prišel s svojim psom. Foto: EPA

Medtem ko Johnson v primeru absolutne večine napoveduje potrditev izstopnega dogovora do 25. decembra in izstop iz Unije konec januarja prihodnje leto, Corbyn ob morebitni zmagi laburistov napoveduje sklenitev novega dogovora z EU-jem v treh mesecih, še tri mesece pozneje pa bi izvedli referendum, na katerem bi Britanci in Britanke izbirali med izstopom pod pogoji novega dogovora ali obstankom v Uniji.

Potem ko so ankete konservativcem dolgo napovedovale deset odstotnih točk prednosti pred laburisti in precejšnjo možnost osvojitve absolutne večine v 650-članskem parlamentu, je ob približevanju volitev izid postajal vse bolj negotov. V torek objavljena anketa je pokazala zmanjševanje razlike med glavnima strankama, izključena ni niti možnost, da nobena ne bo mogla sama sestaviti vlade.

Volivci v Združenem kraljestvu so odšli na tretje parlamentarne volitve v manj kot petih letih. Foto: EPA
Volivci v Združenem kraljestvu so odšli na tretje parlamentarne volitve v manj kot petih letih. Foto: EPA

Konservativci so na oblasti od leta 2010, konservativni premier David Cameron je tudi leta 2016 sklical referendum o brexitu, na katerem so tesno zmagali zagovorniki izstopa iz Unije.

Nekaj manj kot 46 milijonov volilnih upravičencev lahko glasuje do 23. ure po srednjeevropskem času. Britanski mediji bodo kmalu po zaprtju volišč objavili izide vzporednih volitev. Prvi neuradni izidi volitev pa bodo znani v petek v zgodnjih jutranjih urah.

Vreme ni ustavilo volivcev

Veliko pozornosti je med drugim namenjene zimskemu vremenu, saj se glede na napovedi napovedujejo temperature okrog ledišča, dež in celo sneg, kar bi lahko vplivalo na volilno udeležbo. A kljub nizkim temperaturam, dežju in snegu z volišč so poročali o dolgih vrstah.

Na voliščih po državi so bile kljub slabemu vremenu dolge vrste. Volišča so bila odprta med 8. in 23. uro po srednjeevropskem času. Foto: Reuters
Na voliščih po državi so bile kljub slabemu vremenu dolge vrste. Volišča so bila odprta med 8. in 23. uro po srednjeevropskem času. Foto: Reuters

Od vodij glavnih strank je prvi glasoval premier in vodja konservativcev Boris Johnson, ki je na volišče v središču Londona prišel v spremstvu psa Dilyna. Po glasovanju je Johnson na Twitterju zapisal: "Ljudje, danes je ta dan. Glasujte za konservativce, da bomo izpeljali brexit."

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je glasoval na volišču v severnem delu Londona. Tudi Corbyn se je po glasovanju oglasil na Twitterju: "Lahko glasujete za ohranitev našega nacionalnega zdravstvenega sistema. Lahko glasujete za končanje varčevanja. Lahko glasujete za rešitev našega planeta. Lahko glasujete za upanje."

Vodji liberalnih demokratov Jo Swinson in škotskih nacionalistov Nicola Sturgeon sta glasovali v Glasgowu. Vodja severnoirskih unionistov (DUP) Arlene Foster je glas oddala v kraju Enniskillen na Severnem Irskem. Vodja stranke Brexit Nigel Farage je glasoval po pošti, poroča BBC.

Koliko poslanskih sedežev bodo osvojili konservativci?