Križarko so že varno privlekli v pristanišče. Foto: Reuters

Luksuzna turistična križarka Viking Sky se je v soboto znašla v velikih težavah in v razburkanem morju in močnem vetru obstala pred obalo Norveške.

Reševanje je potekalo v ožini Hustadvika, ki zaradi številnih otokov in čeri velja za eno najnevarnejših območij za plovbo na Norveškem. Foto: Reuters

Križarki, ki je na krovu prevažala 1.300 potnikov - večinoma gre za ameriške in britanske turiste - so dva kilometra od kraja More og Romsdal odpovedali motorji, nato pa jo je tok potiskal proti skalnati obali.

"Ravno smo imeli kosilo, ko se je ladja začela tresti. Popokala so stekla na oknih in v notranjost je vdrla voda. Zavladal je vsesplošen kaos," je dejal eden izmed rešenih turistov. Ladja je last podjetja Viking Ocean Cruises in pluje od leta 2017.

Zahtevna reševalna akcija

Potnike so reševali s helikopterji. Foto: Reuters

Začela se je reševalna akcija, v kateri je sodelovalo pet helikopterjev in več ladij, a je akcijo oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi.

Križarki je v nedeljo zjutraj nato vendarle uspelo zagnati tri od štirih motorjev, tako, da se je lahko izognila nevarnim čerem.

S helikopterji so z ladje rešili 500 od 1.373 potnikov, preden so evakuacijo ustavili. Od rešenih jih je 20 utrpelo poškodbe, pri večini od teh pa je šlo za starejše ljudi.

Ladja je nato s preostankom potnikov počasi zaplula v varnejše vode, vlačilec pa ji je nato pomagal vpluti v pristanišče Molde, ki leži okoli 500 kilometrov severozahodno od Osla.

Reševanje potnikov pred norveško obalo