Kandidat za novega nemškega kanclerja Olaf Scholz prihaja iz vrst socialdemokratov. Foto: EPA
Kandidat za novega nemškega kanclerja Olaf Scholz prihaja iz vrst socialdemokratov. Foto: EPA

Koalicijsko pogodbo je podprlo 86 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas, odločanja se je udeležilo 57 odstotkov članov. Podpisali jo bodo v torek. Nova koalicija pa bo v barvah semaforja (rdeča-rumena-zelena).

Sorodna novica Kaj bo počela Angela Merkel po odhodu? "Nič," pravi. Mnogi ji ne verjamejo.

Socialdemokrati so danes predstavili tudi novo ministrsko ekipo. Pod vodstvom Olafa Scholza (SPD) bo v njej osem ministrov in ministric. "Enakost je zame pomembna, zato bo med 16 ministri in ministricami osem moških in osem žensk," je ob predstavitvi ekipe dejal Scholz. "In seveda bo potem tu še kancler, ki bo odgovoren za vse," je dodal.

Prihodnji kancler je še posebej ponosen, da bodo po novem ministrstva za notranje zadeve, za obrambo in za infrastrukturo, ki so po njegovih besedah tradicionalno moška domena, vodile ženske.

Scholz izpolni predvolilno obljubo o ženskih kvotah

Na zvezni ravni bo ministrstvo za notranje zadeve prvič vodila ženska, to bo Nancy Faeser. Foto: EPA
Na zvezni ravni bo ministrstvo za notranje zadeve prvič vodila ženska, to bo Nancy Faeser. Foto: EPA

Prvič bo na zvezni ravni ministrstvo za notranje zadeve prevzela ženska, to bo Nancy Faeser.

Ministrstvo za obrambo, ki je že bilo v ženskih rokah, bo prevzela dozdajšnja ministrica za pravosodje Christine Lambrecht. Namestnica vodje SPD-ja Klara Geywitz pa bo vodila novoustanovljeno ministrstvo za infrastrukturo.

Med pomembnejšimi ministrskimi položaji socialdemokratov je še resor zdravstva, ki ga bo prevzel poslanec in epidemiolog Karl Lauterbach.

Scholz je sicer že dolgo pred volitvami obljubljal, da bo v primeru zmage v njegovem kabinetu najmanj polovica žensk, to obljubo pa zdaj izpolnjuje.

Nemški parlament bo Scholza za novega kanclerja potrjeval v sredo, s tem se bo končalo 16-letno obdobje Angele Merkel in krščanskih demokratov (CDU). Na volitvah septembra so tesno slavili socialdemokrati pred konservativno unijo. Po okoli dvomesečnih pogajanjih je SPD oblikoval koalicijsko pogodbo z Zelenimi in FDP-jem.

Zeleni v Nemčiji potrdili koalicijsko pogodbo