Razmere na Lampedusi so ušle izpod nadzora. Foto: Reuters
Razmere na Lampedusi so ušle izpod nadzora. Foto: Reuters

Lampedusa je glavna vstopna točka na poti prebežnikov iz severne Afrike v Evropo. Župan otoka Filippo Mannino je dejal: "Prebežnike smo vedno sprejeli z odprtimi rokami, zdaj pa smo dosegli točko, s katere ni vrnitve. Otok je v veliki krizi. Evropa in Italija morata takoj ukrepati in omogočiti, da te ljudi premaknejo kam drugam."

Sprejemni center na otoku lahko po uradnih podatkih sprejme 400 ljudi. Več sto prebežnikov so ponoči tako prepeljali na Sicilijo, kjer so jih pozdravili prostovoljci in jim razdelili hrano, čez dan pa so s trajekti tja odpeljali še približno 3000 prosilcev za azil. "Razmere na otoku so zapletene, vendar se normalizirajo," je dejala Francesca Basile z Rdečega križa.

Razmere na Lampedusi so velika težava tudi za desničarsko vlado Giorgie Meloni, ki je oktobra lani prevzela oblast z obljubo, da bo priseljevanje obravnavala s trdo roko. Meloni si je prizadevala izboljšati odnose s Tunizijo, od koder zdaj odpluje večina ladij, julija pa sta Tunizija in Evropska unija podpisali pakt, katerega cilj je zajeziti število prebežnikov.

Od začetka leta je na italijanske obale prišlo skoraj 124.000 prebežnikov, kar je skoraj dvakrat več kot v istem obdobju leta 2022. Ob tem je nemška vlada sporočila, da je prekinila sporazum z Italijo o prostovoljnem sprejemu beguncev, in Rim obtožila, da ne spoštuje svoje strani dogovora.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je opozoril, da bi se lahko razmere v prihodnjih mesecih poslabšale in da Italija potrebuje pomoč na evropski ravni. "Ne moremo ostati sami," je dejal v pogovoru za milanski dnevnik Corriere della Sera in dodal, da se tudi Evropa sama ne more spopasti s problematiko migracij, temveč morajo ukrepe sprejeti tudi matične države prebežnikov.

Da je Evropska unija pripravljena pomagati pri obvladovanju razmer na Lampedusi, pa je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije Anitta Hipper, ki je ob tem dodala, da je predsednica komisije Ursula von der Leyen v stiku z italijansko premierko Meloni. Dodala je, da EU Italijo podpira tako na operativni kot finančni ravni.