Cilj sprejete direktive je uvesti pregledne postopke zaposlovanja. Foto: EPA
Cilj sprejete direktive je uvesti pregledne postopke zaposlovanja. Foto: EPA

V Evropskem parlamentu ob tem poudarjajo, da mora biti ključno merilo izbirnih postopkov, ki morajo biti pregledni, tudi v prihodnje uspešnost.

V skladu z novimi pravili bodo morala podjetja, ki kotirajo na borzi, pristojnim organom vsako leto posredovati podatke o zastopanosti spolov v upravnih odborih. Če podjetje cilja ne doseže, mora navesti, kako ga namerava doseči v prihodnje. Te informacije bodo objavljene na spletnem mestu podjetja in bodo lahko dostopne, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Pravila iz direktive sicer ne veljajo za mala in srednja podjetja z manj kot 250 zaposlenimi.

Države članice morajo zdaj oblikovati pravila za učinkovite, odvračalne in sorazmerne kazni, kot so globe za podjetja, ki ne izvajajo odprtih in preglednih postopkov imenovanja. Če upravni odbor, ki ga je imenovalo podjetje, krši načela direktive, ga lahko sodni organ razpusti.

Svet EU-ja je zeleno luč direktivi za večjo enakopravnost spolov v upravnih odborih prižgal sredi oktobra. S tem, ko sta direktivo potrdila tako Svet EU-ja kot Evropski parlament, sledi objava v Uradnem listu EU-ja. Direktiva bo začela veljati dvajset dni po objavi, države članice pa bodo morale začeti izvajati pravila v dveh letih.

Predlog direktive o enakopravnosti spolov v upravnih odborih podjetij ima sicer dolgo brado, saj ga je Evropska komisija predstavila pred desetimi leti.

Soporočevalka Evelyn Regner (S&D) je sprejetje direktive označila za pomemben korak k enakosti spolov. "Končno dajemo ženskam pošteno možnost, da zasedejo najvišje položaje v podjetjih in izboljšajo korporativno upravljanje," je dejala ob sprejetju direktive. Ob tem je poudarila, da se z novimi pravili odstranjuje eno od glavnih ovir za to, da bi ženske prišle do najvišjih položajev v podjetjih – neformalna moška omrežja.

Velike razlike med članicami

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ter evropski komisarki Vera Jourova in Helena Dalli so v skupnem sporočilu za javnost pozdravile sprejetje direktive. "Veliko je žensk, ki so usposobljene za najvišja delovna mesta, z novim evropskim zakonom pa bomo poskrbeli, da bodo imele resnično priložnost, da jih zasedejo," so zapisale.

Po navedbah Sveta iz sredine oktobra je bilo sicer v EU-ju v zadnjih desetih letih doseženega nekaj napredka na področju enakopravnosti spolov v upravnih odborih podjetij. Leta 2011 je v upravnih odborih sedelo 10,3 odstotka žensk, oktobra lani pa 30,6 odstotka. Upravne odbore jih je leta 2011 vodilo tri odstotke, lani pa 8,5 odstotka.

Razlike med državami članicami so sicer precejšnje. V upravnih odborih francoskih podjetij je bilo lani 45,3 odstotka žensk, v upravnih odborih ciprskih pa 8,5 odstotka. V upravah slovenskih podjetij je medtem sedelo 19,4 odstotka žensk. Slabše razmerje je v petih članicah Unije, kažejo podatki Evropskega inštituta za enakost spolov.

Ob tem na Svetu poudarjajo, da je dokazano, da bolj uravnoteženi upravni odbori sprejemajo boljše odločitve. Poleg tega je pričakovati, da več žensk na položajih, ki sprejemajo gospodarske odločitve, spodbuja tudi večjo enakopravnost spolov v samih podjetjih in družbi na splošno.