Zuckerbeg je zaposlene o odpuščanju obvestil po elektronski pošti. Foto: Reuters
Zuckerbeg je zaposlene o odpuščanju obvestil po elektronski pošti. Foto: Reuters

Zuckerberg je v elektronskem sporočilu zaposlenim oznanil, da bodo odpuščeni "v prihodnjih nekaj mesecih". Odpuščali bodo predvsem v t. i. srednjem menedžmentu, torej vodstvene delavce brez najpomembnejših izvršnih funkcij.

"Pripraviti se moramo na možnost, da se bo ta nova gospodarska resničnost nadaljevala še vrsto let," je v sporočilu zapisal Zuckerberg. Meta je tudi ukinila načrte o zaposlovanju 5000 ljudi.

Odpuščanja so v zadnjih mesecih napovedala številna velika tehnološka podjetja, kot so Google, Amazon in Microsoft. Odpuščajo tudi veliki ameriški bankirji, kot sta Goldman Sachs in Morgan Stanley.

Tehnološka industrija je od začetka leta 2022 odpustila skoraj 290.000 delavcev, od tega približno 40 odstotkov letos, kažejo podatki spletne strani za sledenje odpuščanjem layoffs.fyi.

Eden ključnih razlogov po ocenah analitikov je padec prihodkov oglaševanja, saj največje oglaševalce bremenijo visoka stopnja inflacije in rastoče obrestne mere.

Zuckerberg je poleg tega lani priznal, da se je zmotil, ko je računal na razcvet spletne trgovine in drugih spletnih dejavnosti tudi po pandemiji covida-19. Poleg tega je podjetje več milijard dolarjev namenilo razvoju metaverzumov oz. vzporednih resničnosti.

Direktor sicer ocenjuje, da bo leto 2023 "leto učinkovitosti", po odpuščanju pa naj bi letni stroški znašali med 86 in 92 milijardami dolarjev namesto med 89 in 95 milijardami.

Po novembrskem gre šele za drugo veliko odpuščanje Mete oz. Facebooka v 18-letni zgodovini. Konec leta 2022 je bilo v podjetju zaposlenih 86.482 ljudi, kar je za 20 odstotkov več kot leto dni pred tem. Novembra lani je podjetje sicer odpustilo 11.000 delavcev, kar je takrat predstavljalo desetino zaposlenih.