Ahmed naj bi sodeloval pri pripravi napadov v Washingtonu. Foto: EPA
Ahmed naj bi sodeloval pri pripravi napadov v Washingtonu. Foto: EPA

Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so 34-letnega Farooquea Ahmeda iz Ashburna v Virginii aretirali v sredo zjutraj, ker je sodeloval z ljudmi, za katere je verjel, da so člani mednarodne teroristične organizacije, in izvedel štiri oglede železniške postaje v Arlingtonu na obrobju Washingtona. Če bodo ugotovili, da je kriv, mu grozi do 50 let zaporne kazni.

Ahmedova aretacija je zadnja v vrsti preiskav ameriških državljanov ali rezidentov zaradi vpletenosti v domnevne teroristične zarote. Pristojni organi trdijo, da javnost med preiskavo nikoli ni bila ogrožena. Obtožnica v Pakistanu rojenega Ahmeda bremeni v treh točkah; poskus, da bi priskrbel materialno podporo določeni teroristični organizaciji, zbiranje informacij za pomoč pri načrtovanju terorističnega napada na potniške objekte ter poskus pridobivanja materialne podpore za pomoč pri izvedbi večkratnih bombnih napadov.

V obtožnici piše, da se je Ahmed 18. aprila odpeljal v hotel v Dullesu v Virginii, da bi se srečal z nekom, za katerega je verjel, da je terorist, ki ima podatke o lokaciji za nadaljnja srečanja. Mesec dni pozneje je Ahmed med srečanjem v hotelu v Herndonu v Virginii privolil, da bo izvedel nadzor nas hotelom in železniško postajo v Washingtonu in skušal ugotoviti, kako sta varovana v času največje gneče.