Novi krvavi strelski obračun je tokrat pretresel prebivalce Binghamtona, mesteca severozahodno od New Yorka. Foto: EPA
Novi krvavi strelski obračun je tokrat pretresel prebivalce Binghamtona, mesteca severozahodno od New Yorka. Foto: EPA
Mesto Binghamton leži okoli 240 kilometrov severozahodno od New Yorka. Foto: EPA

V streljanju v centru za pomoč priseljencem v mestu Binghamton je umrlo 13 ljudi. Po besedah guvernerja države New York Davida Patersona je v centru streljal najmanj en napadalec, ki je po streljanju sodil tudi sebi. Po trditvah policistov naj bi bil napadalec priseljenec iz Vietnama

"Sprejemam odgovornost. Napad so izvedli moji možje, jaz sem jim dal vsa navodila," je dejal pakistanski talibanski voditelj Bajtulah Mehsud v pogovoru za agencijo Reuters in povedal, da gre za odgovor na napade ameriških brezpilotnih letal na pakistansko ozemlje. Za svoje trditve ni predložil nobenih dokazov.

Po dokazih, ki jih je zbral ameriški preiskovalni urad FBI, pa je popolnoma izključena odgovornost Mehsuda za zadnjega izmed tragičnih strelskih incidentov v ZDA

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se udeležuje vrha Nata v Franciji in Nemčiji, je že izrazil "osuplost in žalost ob tem nesmiselnem in brezčutnem nasilju".

Vstopil in začel streljati
Napadalec je vstopil v stavbo in pri tem ustrelil dva receptorja - eden je umrl, drugemu je uspelo poklicati policiste. Nato je moški, ki naj bi bil star od 20 do 30 let, vstopil v učilnico, kjer so priseljenci pisali preizkus za pridobitev ameriškega državljanstva, in začel streljati vsepovprek.

Na prizorišče so takoj prišli pripadniki posebnih policijskih enot, ki so obkolili poslopje, nekaj pa jih je tudi vstopilo. Sosednje ulice in območje okoli poslopja je policija zaprla in evakuirala prebivalce v sosednjih stavbah.

V omenjenem centru za priseljence organizirajo tečaje angleškega jezika in nudijo druge usluge tistim, ki so v ZDA vstopili pred kratkim in se pripravljajo na prejem ameriškega državljanstva.

G. V./A. P.