Castro je bil nad slovesnostjo ob predstavitvi knjige navdušen, deloval pa je povsem sproščeno. Foto: Reuters
Castro je bil nad slovesnostjo ob predstavitvi knjige navdušen, deloval pa je povsem sproščeno. Foto: Reuters
Fidel Castro
Slovesnosti se je udeležil tudi nekdanji kubanski izgnanec Elian Gonzalez, ki je star 16 let, in ki je bil, ko je bil star šest let, vpleten v grdo bitko za skrbništvo med Kubo in ZDA. Foto: Reuters

Avtobiografska knjiga na 896 straneh podrobno opisuje obdobje oboroženega boja proti kubanskemu diktatorju Fulgenciu Batisti, ki je Kubo vodil do Castrove revolucionarne zmage in prihoda na oblast 1. januarja leta 1959. Knjige v knjigarnah še ni, a so organizatorji predstavitve povedali, da bo prvih 3.500 knjig na voljo v prihodnjih dneh, pozneje pa bodo izdali še 50.000 knjig.

V knjigo je Castro vključil številne zemljevide, slike in ilustracije orožja, ki so ga uporabljali v bitkah leta 1958, kjer so premagali vladne sile in tako osvojili gorovje Sierra Maestra. Castro je povedal, da knjiga vsebuje tudi podatke iz njegovega življenja pred odločujočimi bitkami in pohodom na oblast.

Castro na predstavitvi bral iz knjige
Kubanska državna televizija je pokazala posnetek slovesnosti v kongresnem centru v Havani, kjer je poleg Castra nastopila tudi njegova dolgoletna osebna biografinja Katiuska Blanco. Castro, ki je bil oblečen v rdečo srajco s kratkimi rokavi in je deloval povsem sproščeno, je svojo knjigo predstavil v dobro uro dolgem govoru, kjer je bral odlomke iz svoje knjige, napovedal pa je tudi nadaljevanje spominov o obdobju "gradnje revolucije".

"Mislil sem, da nikoli ne bom doživel izdaje knjige. To smo delali resnično dolgo časa in zdaj sem priča temu presenečenju," je povedal Castro in dodal, da je presenečen, da so knjigo izdali tako hitro, samo nekaj tednov potem, ko jo je dokončal. Ko je končal svoj govor, je Castro o nekaterih zgodovinskih dogodkih spregovoril tudi z občinstvom, nato pa je podpisoval kopije svoje knjige.

Na slovesnosti tudi Castrovi soborci
Slovesnosti so se udeležili tudi Castrovi revolucionarni soborci, med njimi tudi Ramiro Valdes in Guillermo Garcia, ter drugi gverilci, s katerimi se je Castro bojeval v Sierri Maestri na vzhodu kubanskega otoka. Na slovesnosti je bil tudi nekdanji kubanski izgnanec Elian Gonzalez, ki je star 16 let.

Castro zadnje čase več pred očmi javnosti
To je bil nov javni nastop Castra, ki bo 13. avgusta dopolnil 84 let, v zadnjem mesecu. Pred tem se je štiri leta zaradi bolezni in operacije črevesja skrival pred javnostjo, leta 2008 je predsedniški položaj tudi uradno predal svojemu bratu Raulu, zato so se že začela pojavljati ugibanja, če je "El comandante" sploh še živ.

"El comandante" se je v javnosti v zadnjem času pojavil večkrat, a na povsem neobičajnih mestih, kot je bilo srečanje s kubanskimi veleposlaniki na ministrstvu za zunanje zadeve in na predstavi z delfini v havanskem akvariju. Ni pa se pojavil na nobenem političnem dogodku s svojim bratom Raulom in tako zamudil nedeljsko zasedanje kubanskega parlamenta ter proslavo ob dnevu revolucije, ki je potekala prejšnji teden.

Med boleznijo napisal še eno knjigo
Castro je v življenju izdal že več knjig. Prav med boleznijo in umikom iz javnega življenja je napisal še knjigo o posredovanju Kube, da bi se končali desetletja trajajoči spopadi v Kolumbiji med kolumbijskimi levičarskimi uporniki in vladnimi vojaki.