Olivno zelena srajca je ob kubanki in dolgih, večurnih govorih eden od zaščitnih znakov Fidela Castra. Foto: Reuters
Olivno zelena srajca je ob kubanki in dolgih, večurnih govorih eden od zaščitnih znakov Fidela Castra. Foto: Reuters
Fidel Castro
Čez slab mesec, natančneje 13. avgusta, bo Castro dopolnil 84 let. Foto: Reuters

Revolucionarni kubanski voditelj se je tokrat prvič pokazal v javnosti zunaj Havane, odkar se je pred dvema tednoma znova pojavil v javnosti. 83-letnik se je dan pred obletnico neuspešnega napada 26. julija 1953 na vojašnico v Monacadu udeležil slovesnosti v spomin na padle mlade upornike iz mesta Artemisa, približno 60 kilometrov zunaj kubanske prestolnice, oblečen pa je bil v svojo vojaško uniformo, "olivno zeleno srajco tisočih bitk", ki jo je nosil večino 49 let, ki jih je preživel na čelu Kube.

Neuspešen napad zametek kubanske revolucije
Napad, ki ga je vodil Castro, je bil sicer neuspešen, umrli so številni uporniki, a kljub temu velja za zametek kubanske revolucije, ki je Castra pripeljala na oblast leta 1959. Uradno proslavo bo v Santa Clari zaznamoval govor Raula Castra, ki mu je Fidel zaradi bolezni pred štirimi leti prepustil oblast.

Raul spravil Fidelovega prijatelja v težave
Ko je bil na oblasti na Kubi še starejši od bratov Castro, Fidel, je imel Max Marambio vse. Pod Raulom se mu ne cedita več med in mleko; tesnega Fidelovega prijatelja želi Raul postaviti pred sodišče zaradi obtožb o korupciji.

Leta 1973 je čilski levičar in telesni stražar tedanjega predsednika Čila Salvadorja Allendeja pobegnil v Havano, ko je Augusto Pinochet vrgel njegovega šefa z oblasti. Fidel Castro je podpiral begunca, ki se je po lestvico posebnih sil hitro dvigoval, preden je slekel vojaško uniformo in ustanovil prehrambeno podjetje v sodelovanju s komunističnimi obalstmi in z njim obogatel.

Potem ko je Pinochet zapustil oblast v Čilu, se je Marambio v domovino vrnil kot bogat mož in ohranil prijateljstvo s Fidelom. Prejšnji teden pa je šlo vse po zlu. Po več mesecih preiskovanj njegovega podjetja so kubanske oblasti Marambia obtožile podkupovanja, prevare in poneverjanja in zahtevale, da se 29. julija zglasi pred sodnikom v Havani, kar Čilenec po svojih besedah tudi namerava storiti.

Govorice o korupciji krožijo okoli številnih podjetij na Kubi. Zakaj je oblast za preiskavo izbrala ravno podjetje Fidelovega prijatelja in zakaj ravno zdaj, se sprašujejo številni analitiki. Nekateri menijo, da zato, ker je Raul oblastem ukazal, naj se spravijo na "velike ribe" ne glede na njihove vezi z vlado. Drugi so prepričani, da se je Marambio zameril vladi, ko je zahteval dostop do bančnih računov, ki jih je vlada zamrznila leta 2008. Kaznovanje Marambia naj bi odvrnilo druga tuja podjetja od podobnih zahtev.

"El Comandante" se zadnja štiri leta z izjemo občasnih fotografij in videoposnetkov ni pojavljal v javnost, v zadnjih 14 dneh pa je bil že večkrat v javnosti. Castro v zadnjih tednih glasno opozarja pred jedrsko vojno, ki naj bi jo sprožile ZDA v zavezništvu z Izraelom v želji, da bi uveljavile mednarodne sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Opozarja pred nevarnsotmi, ki grozijo človeštvu
Castro trdi tudi, da bodo ZDA, njegova velika sovražnica zadnjega pol stoletja, začele vojno tudi proti Severni Koreji. Svoja svarila je posredno ponovil tudi med najnovejšim javnim nastopom, ko je dejal, da poročanje medijev potrjuje "resnost nevarnosti, ki lebdijo nad človeštvom". A, dodaja, "nihče nas ne more prikrajšati za našo pravico sanjati, da je še vedno mogoče, da naša vrsta preživi težke preizkušnje, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti".