Castro je bil najbolj navdušen nad delfini in je njihovim oskrbovalcem zaupal, da se je sam nekoč potapljal in da je lahko pod vodo zdržal dve minuti. Foto: EPA
Castro je bil najbolj navdušen nad delfini in je njihovim oskrbovalcem zaupal, da se je sam nekoč potapljal in da je lahko pod vodo zdržal dve minuti. Foto: EPA

Razen občasnih fotografij se voditelj kubanske revolucije od julija leta 2006, ko je prestal operacijo črevesja, ni pojavljal v javnosti in je leta 2008 po 49 letih na oblasti predal vodenje države svojemu mlajšemu bratu Raulu.

Medijska osama se je končala prejšnji teden, ko je "El Comandante" obiskal nacionalni raziskovalni center, temu pa so sledile tudi fotografije. V ponedeljek je bil spet "na nogah", ko je za nacionalno televizijo spregovoril o svojih pogledih za možnosti vojne, nato pa se je torek udeležil še razprave v centru za raziskave svetovnega gospodarstva.

V akvarij na predstavo delfinov
Za četrto pojavljanje v javnosti si je izbral nacionalni akvarij, ki je njegov osebni projekt še iz časov, ko je bil na oblasti. Očitno dobro razpoloženi Castro si je ogledal predstavo z delfini, poklepetal z zaposlenimi v akvariju in se tudi fotografiral s svojimi navdušenimi privrženci.

Državna spletna stran cubadebate.cu poroča, da je Castro spregovoril tudi s hčerko revolucionarnega voditelja in nekdanjega soborca Ernesta "Che" Guevare. Celio Guevaro March je povprašal o njeni družini, poroča državni medij.

Med obiskom akvarija je na kratko komentiral tudi trenutno politično stanje po svetu in napovedal, da je svet na robu vojne. "Svet živi med dvema tragedijama - med vojno in okoljem," je dejal 83-letni Castro, ki je v zadnjih nekaj tednih v svojih pisanjih že opozarjal na možnost jedrske vojne, ki naj bi jo sprožile ZDA v sodelovanju z Izraelom proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Da se je Castro znova pojavil pred očmi javnosti, in to kar štirikrat v enem tednu, ni pripisati naključju, saj je prav v preteklem tednu njegov brat Raul v dogovoru s Katoliško cerkvijo odločil izpustiti 52 političnih zapornikov, kar je največja izpustitev oporečnikov po letu 1998, s pojavljanji v javnosti pa je Castro tako odvrnil pozornost javnosti od zapornikov na sebe.