Konec februarja letos je v svojem domu sprejel peterico nekdanjih kubanskih vohunov, ki so se po odsluženi dolgi zaporni kazni vrnili v domovino. Foto: Reuters
Konec februarja letos je v svojem domu sprejel peterico nekdanjih kubanskih vohunov, ki so se po odsluženi dolgi zaporni kazni vrnili v domovino. Foto: Reuters

88-letni dolgoletni vodja Kube je 33 Venezuelcev, ki so v Havano prišli na "solidarnostno poslanstvo", pozdravil skozi okno vozila. Po stari navadi je bil oblečen v vetrovko, na glavi pa je imel bejzbolsko čepico. Z njimi se je družil 90 minut, Venezuelci pa so nato za domači časopis Juventud Rebelde dejali, da jim je Castro "zaupal svoj pogled na življenje v Venezueli, sploh zdaj, ko je ta veliki narod postal središče imperialističnega pohlepa", s čimer je verjetno mislil na ameriško uvedbo sankcij proti Venezueli. "Fidel je zelo vitalen in poln življenja. Njegove misli so jasne, stisk rok pa močan," je zapisal časopis.

Skoraj povsem se je umaknil
Predtem je "el comandante" nazadnje prišel med ljudi osmega januarja lani, ko se je udeležil odprtja kulturnega centra v Havani, ki ga je sponzoriral Alexis Leyva, eden njegovih najljubših kubanskih umetnikov.

Decembra lani sta sicer Fidelov brat Raul, trenutno vodja Kube, in ameriški predsednik Barack Obama razglasila, da bosta državi obnovili diplomatske vezi in odprli novo poglavje v burni zgodovini dvostranskih odnosov, ki so se zaostrili s prihodom Fidela na oblast leta 1959. Fidel je sicer s predsedniškega stolčka neuradno sestopil leta 2006, dve leti kasneje pa ga je tudi uradno zamenjal brat.

Kako velik vpliv na kubansko politiko Fidel še ima in ali ga Raul pogosto vpraša za nasvete, ni znano. Občasno napiše časopisno kolumno in doma sprejme kakšnega vplivneža, sicer pa domače hiše praktično ne zapusti.