V Dutertejevi vojni proti drogam je po vladnih podatkih policija ubila več kot 3.500 ljudi, aktivisti opozarjajo, da je med njimi tudi mnogo otrok in odvisnikov od drog. Foto: Reuters
V Dutertejevi vojni proti drogam je po vladnih podatkih policija ubila več kot 3.500 ljudi, aktivisti opozarjajo, da je med njimi tudi mnogo otrok in odvisnikov od drog. Foto: Reuters
Protesti v Manili
Protestniki izražajo sožalje po umoru 17-letnega študenta Kiana Loayda de los Santosa, ki ga je policija v sklopu t. i. vojne proti drogam ubila avgusta letos. Foto: Reuters

Finančne reze filipinski komisiji za človekove pravice, pod katero spada tudi skupina za nadzor nad predsednikovim bojem proti drogam, je podprlo 119 poslancev, 32 jih je glasovalo proti, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik parlamenta Pantaleon Alvarez je komisijo označil za nesposobno. "Če želite zaščititi pravice kriminalcev, si tudi denar pridobite od kriminalcev," je navrgel Alvarez.

Poslanec Edcel Lagman, ki je glasoval proti rezom, je dejal, da Dutertejevi nasprotniki izvajajo smrtno kazen nad neodvisnim organom, ki ga je ustanovila vlada, poroča Guardian.

Z 12 milijonov na 20 evrov
Komisija, ki ji je Duterte sicer že večkrat zagrozil z ukinitvijo, je v letu 2017 za delovanje prejela 12,27 milijona evrov (749 milijonov filipinskih pesov) vladnega denarja, za leto 2018 pa je zahtevala skoraj dvakrat toliko, vendar je na koncu dobila slabih 20 evrov.

Odločitev sicer še ni dokončna, saj mora ukrep še na glasovanje v senat, vendar imajo tudi tam večino Dutertejevi podporniki. Kritiki filipinskih oblasti medtem opozarjajo, da gre za povračilne ukrepe komisiji zaradi kritik na račun ukrepov predsednika Duterteja, poroča BBC.

Namestnik direktorja organizacije za človekove pravice Human Rights Watch za območje Azije Phelim Kine opozarja, da je izid glasovanja delo Dutertejeve administracije, ki neodvisnim institucijam želi preprečiti nadzor nad zločini, še posebej tistimi v krvavi vojni proti drogam, poroča Guardian.

Aktivisti: Med žrtvami tudi odvisniki in otroci
Vse odkar je lani predsednik Duterte uvedel drastične ukrepe v boju proti drogam, je policija po vladnih podatkih ubila 3.500 ljudi, vendar aktivisti opozarjajo, da med njimi niso le veliki preprodajalci, temveč tudi odvisniki.