Kanerva se očitno ne more upreti čarom privlačnih mladenk. Foto: Reuters
Kanerva se očitno ne more upreti čarom privlačnih mladenk. Foto: Reuters
Politiki in spolni škandali

Finski časopisi so polni prepisov kratkih sporočil, s katerimi je 60-letni politik precej izrecno nagovarjal 29-letno erotično plesalko Johanno Tukiainen k "zabavi". V ponedeljek je Kanerva priznal, da njegova dejanja niso bila "povsem primerna", a vztrajal, da ni naredil ničesar narobe in da zato ostaja na položaju.

Takih konservativcev ne potrebujejo
S tem pa se ni strinjalo vodstvo njegove konservativne stranke Narodna koalicija, ki se je odločilo, da zanj ni več mesta v vladi. Njegov naslednik je že izbran, to je poslanec Evropskega parlamenta Alexander Stubb, ki naj bi bil tudi uradno novi vodja finske diplomacije postal v petek.

"Odkar sem predsednik stranke, je bila to najtežja odločitev. Ilkka je moj prijatelj, kot zunanji minister pa je bil naravnost briljanten," je dejal Jyrki Katainen.

SMS-sporočila, ki so prišla v javnost
V SMS-sporočilih je Kanerva privlačno Tukiainenovo, ki ji ni tuje golo poziranje v revijah, med drugim spraševal: "Bi si želela to delati na kakšnem eksotičnem prostoru?" in "Bi ti prijalo, če bi se te v nočnem klubu dotikal s prsti?"

To ni prvi primer z opolzkimi sporočili, v katerega se je zapletel Kanerva. Leta 2005 je kot podpredsednik parlamenta dve manekenki zasipal z neprimernimi kratkimi sporočili.

A. P.

Politiki in spolni škandali