Priština zahteva, da Eulex prizna ustavo in neodvisnost Kosova, delovati pa mora na celotnem ozemlju Kosova. Foto: EPA
Priština zahteva, da Eulex prizna ustavo in neodvisnost Kosova, delovati pa mora na celotnem ozemlju Kosova. Foto: EPA
Protesti v Prištini

Protesti so potekali pred poslopjem kosovskega parlamenta in pred sedežem Unmika, udeleženci protestnega shoda pa so od kosovskih oblasti zahtevali, da ne privoli v prenos pristojnosti z Unmika na Eulex pod pogoji, ki jih je postavila Srbija.

Predlog, ki ga je oblikoval ZN, vsebuje šest točk in predstavlja pravni temelj za prenos pristojnosti z Unmika na Eulex ter ureja mednarodno prisotnost na srbskih območjih Kosova, predvsem glede delovanja policije, carine, nadzora meja, prometa in zaščite verske ter kulturne dediščine.

Srbija glede Eulexa zahteva, da bi bila misija statusno nevtralna, kar se tiče Kosova, in bi na severnem delu potekala pod pokroviteljstvom ZN-a. To pomeni, da bi bila dva centra poveljevanja za albanske in srbske pripadnike policije na Kosovu. V predelih z večinskim albanskim prebivalstvom bi bila policija po poveljstvom EU-ja, medtem ko bi bili policisti na srbskih območjih odgovorni ZN-u.

Prenos pristojnosti pod srbskimi pogoji je kosovska vlada zavrnila v torek, kot glavni razlog pa je navedla bojazen pred možnostjo odcepitve severnega dela Kosova, kjer živi večina srbskega prebivalstva.

Priština zahteva, da Eluex deluje na celotnem delu Kosova in povsod pod enakimi pogoji, s čimer si želi zmanjšati vpliv Beograda na severni del države.

G. V.

Protesti v Prištini