Prizor iz Tunisa - hoji po ameriški zastavi je sledil njen zažig. Foto: EPA
Prizor iz Tunisa - hoji po ameriški zastavi je sledil njen zažig. Foto: EPA
Kartum
V Kartumu se je zbralo nekaj tisoč protestnikov. Foto: EPA
Kairo
Že videni prizori - protestniki na trgu Tahrir v Kairu. Foto: Reuters
Muslimanka
Muslimane je 13-minutni film močno razburil. Foto: Reuters
Nedolžnost muslimanov
Nakoulov dom v Los Angelesu oblegajo mediji, a za zdaj se odgovorni še ni prikazal. Pred njegovo hišo pa so odkrili versko podobo, ki naj bi bila tudi prikazana v filmu. Foto: Radio Slovenija

Vzrok za srd muslimanskih množic je sporni ameriški film, v katerem se norčujejo iz preroka Mohameda. Za muslimane je izredno žaljivo vsakršno prikazovanje preroka, še posebej na posmehljiv in žaljiv način.

Protesti so se razširili v Egipt, Jemen, Tunizijo, Sudan, Jordanijo pa tudi v Bangladeš in Pakistan.

V sudanski prestolnici Kartum se je zbrala pettisočglava množica jeznih protestnikov, ki so napadli britansko in nemško veleposlaništvo. Obe veleposlaništvi stojita drugo ob drugem. Policija je posredovala s solzivcem.

Po poročanju očividcev je protestnikom uspelo vdreti v kompleks z nemškim veleposlaništvom, kjer so razbijali okna in zanetili ogenj. Nemško zastavo so zamenjali z islamistično.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da je osebje veleposlaništva na varnem in da so v stiku z njim. V Berlinu so že poklicali na zagovor sudanskega veleposlanika in mu pojasnili obvezo sudanske vlade, da zaščiti diplomatska predstavništva.

Z britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da nadzirajo razmere v njihovem veleposlaništvu v Kartumu.

Pred ameriško veleposlaništvo so protestniki prišli z avtomobili in avtobusi. Očividci poročajo, da so preplezali varnostni zid in se dokopali do zemljišča veleposlaništva, od koder se je slišalo streljanje.

Napeto je tudi v Tunisu, kjer so protestniki prav tako napadli ameriško veleposlaništvo. Uspelo jim je preplezati zid in nato začeli razbijati okna na poslopju, ob tem pa so zažigali gume. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec.

V egiptovski prestolnici so protestniki skušali vdreti v stavbo ameriškega veleposlaništva, a jim je policija s solzivcem to preprečila. Množica se še vedno zadržuje na trgu Tahrir, pot do veleposlaništva pa je zaprta z betonskimi bloki.

O podobnih dogodkih poročajo iz jemenske prestolnice Sana, v kateri je v četrtkovih protestih umrl en človek, 15 ljudi pa je ranjenih. Med uslužbenci ameriškega veleposlaništva ni bilo poškodovanih.

V Sano je ameriška vojska poslala poseben vod marincev, ki bodo okrepili varnost na njihovem veleposlaništvu.

Libijski voditelj prepričuje rojake
Libija je predtem v povezavi s torkovim napadom na konzulat v Bengaziju aretirala štiri ljudi. Novi libijski premier Mustafa Abu Šakur je po smrti ameriškega veleposlanika Chrisa Stevensa dejal, da oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi našle odgovorne za požig konzulata.

"Ljudje ne razumejo, da v takšnih primerih, kot je sporni film, ameriška vlada resnično nima ničesar pri tem. Nekdo je film posnel in ga objavil na YouTubu. Seveda je to zelo žaljivo za nas, a vseeno ne opravičuje tako nasilnih dejanj proti Američanom in ameriškim veleposlaništvom. Ljudje lahko svoje nestrinjanje izrazijo tudi na miren način. Proučujemo pa možnost, da so oboroženi moški izrabili proteste za usklajen napad na zaposlene na ameriškem konzulatu," je dodal.

Proti papežu in proti filmu
V Tripoliju na severu Libanona je bil v spopadih z varnostnimi silami ubit en protestnik, dva pa sta bila ranjena. Protesti so izbruhnili zaradi ameriškega filma in obiska papeža v tej državi. Udeležilo se jih je nekaj tisoč ljudi, ki so med drugim napadli podružnico ameriške verige restavracij za hitro prehrano.

Protestniki so med drugim vzklikali gesla proti papežu: "Nočemo papeža" in "Konec žalitev za islam".

Sam Bacile = Nakoula Basseley Nakoula
Ameriški mediji pa so razkrili, da je producent filma Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil tolikšen srd, 55-letni Nakoula Basseley Nakoula, po rodu egiptovski Kopt, ki stanuje v predelu Los Angelesa Cerritos. Nakoula je še v sredo trdil, da je le delal v producentskem podjetju Mediji za Kristusa, za film pa je odgovoren Sam Bacile. Nato pa se je izkazalo, da je Bacile le Nakoulov psevdonim.

Nakoula je trenutno pogojno na prostosti zaradi finančnih poneverb, zaradi katerih je moral plačati 790.000 dolarjev odškodnine. Igralci, ki nastopajo v filmu, pa so sporočili, da so jih prevarali in šele pozneje, ko je bil film narejen, dodali žaljive dialoge prek izvirnega besedila. Podjetje bodo tožili, trenutno pa so preplašeni, podobno kot Nakoula, ki je zato zaprosil za policijsko zaščito, saj se boji za lastno varnost in varnost svoje družine.

V 13-minutnem nizkoproračunskem filmu v angleškem jeziku je prerok Mohamed prikazan kot ženskar, homoseksualec in moški, ki zlorablja otroke. Nekaj prizorov je bilo posnetih kar v Nakoulovih hiši.

Fotografije: Reuters