Govor kraljice pred parlamentom je prežet s tradicijo. Foto: Reuters
Govor kraljice pred parlamentom je prežet s tradicijo. Foto: Reuters
Gordon Brown, David Cameron
Premier in voditelj opozicije sta nagovor parlamenta izkoristila za napade drug na drugega. Foto: Reuters

V skladu z več kot 300-letno tradicijo je program parlamentu predstavila britanska kraljica Elizabeta II. Pred volitvami si je vlada premierja Gordona Browna za prednostne naloge zadala spodbujanje gospodarske rasti, večanje števila delovnih mest in prepolovitev proračunskega primanjkljaja v štirih letih.

"Prek aktivnega zaposlovanja in izobraževalnih programov, preoblikovanja finančnega sektorja, krepitve nacionalne infrastrukture in zagotavljanja odgovornega vlaganja bo moja vlada pospeševala rast in zaposlenost," je dejala kraljica Elizabeta II. v govoru, ki ga zanjo pripravijo vladni predstavniki, in po mnenju analitikov predstavlja začetek kampanje za splošne volitve.

Kraljica vsako leto s kraljevo kočijo in konjeniškim spremstvom iz Buckinghamske palače prispe v parlament, kjer v obleki s hermelinom in s krono s 3.000 diamanti na glavi nagovori poslance v zgornjem domu parlamenta. Govor kraljice pred parlamentom na več korakih ponazarja boj za oblast med kraljevo družino in parlamentom.

Čeprav ima vlada za uresničitev 14 predlogov zakonov na voljo le nekaj mesecev, ministri vztrajajo, da gre za realistične in resne načrte. Brawn upa, da si bo na račun predlogov povečal možnosti na volitvah. Javnomnenjske ankete kažejo, da lahko laburisti pričakujejo poraz.

Brown je poslancem zatrdil, da je njegova laburistična stranka "edina stranka s programom, ki zagotavlja dolgoročno okrevanje" gospodarstva. Dodal je, da sveženj predlogov vlade "ni v interesu stranke, temveč v interesu države".

Voditelj konservativcev David Cameron, ki si na volitvah lahko obetajo zmago, mu je odgovoril, da so laburisti ostali brez "denarja, časa in idej, premier pa še brez poguma" ter pozval k takojšnjim volitvam. Brownu je očital, da je v obsedenosti s poskusom, da pretenta opozicijo, prezrl pomembna vprašanja, kot sta imigracija in nacionalni zdravstveni sistem.