Castro svoj vpliv ohranja z objavljanjem kolumn v državnih časopisih. Foto: Reuters
Castro svoj vpliv ohranja z objavljanjem kolumn v državnih časopisih. Foto: Reuters

Fotografije, ki so nastale sedmega julija, naj bi naredil eden izmed zaposlenih delavcev v Nacionalnem središču za znanstvene raziskave, v soboto pa so bile objavljene v blogu dveh kubanskih novinarjev.

"Suh je, a videti je dobro. Sodeč po besedah našega direktorja je tudi duševno zdrav," je zapisal neimenovani delavec v sporočilu novinarki Rosi Baez in dodal, da je nekdanji predsednik, ki je Kubo vodil kar 49 let, zbrane pozdravil in jim poslal poljub.

Kubanske oblasti so v skladu z dogovorom s Španijo začele izpuščati prve od napovedanih 52 političnih zapornikov. Na prostosti naj bi že bili prvi trije zaporniki, ki so jih odpeljali na neznano lokacijo, v prihodnjih dneh pa bodo odpotovali v Španijo. Napovedana izpustitev 52 zapornikov bo največja na Kubi, odkar je Raul Castro prevzel oblast od brata.

Fidela Castra v javnosti niso fotografirali od julija leta 2006, ko je zaradi operacije črevesja moral vodenje države najprej začasno, nato pa stalno predati mlajšemu, 79-letnemu bratu Raulu. Od takrat so podatki o njegovem zdravju prihajali le od voditeljev, ki so ga obiskali na domu. Državna skrivnost pa je, kaj mu je in kje okreva.