Žalosten prizor iz L'Aquile. Foto: EPA
Žalosten prizor iz L'Aquile. Foto: EPA
L'Aquila
Iskanje preživelih med ruševinami še vedno onemogočajo močni popotresni sunki. Foto: EPA
Državno slovo od žrtev potresa

Po zadnjih podatkih je v ponedeljkovem potresu z magnitudo 6,3, ki je prizadel osrednjo pokrajino Abruzzo in še posebej mesto L'Aquila, umrlo 289 ljudi, kar je bilo najhujše tresenje tal v Italiji v zadnjih treh desetletjih.

Žalna slovesnost je potekala pred poslopjem policijske akademije v mestu, kjer je bilo položenih 205 krst. Majhne bele krste s trupelci otrok so ležale na krstah njihovih umrlih staršev. Najmlajša žrtev potresa je bil petmesečni dojenček, ki je umrl skupaj s svojo mamo.

Prizadeto območje še vedno stresajo popotresni sunki in zadnji med njimi je imel magnitudo 4,9. Reševalci se še naprej trudijo z iskanjem preživelih med ruševinami, a upanje, da bi koga še našli, je vse manjše. "Iskanje je skoraj končano," je povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite.

"Mesto duhov"
Številni so v potresu izgubili svoje domove in v mestnih šotoriščih v L'Aquili je 17.000 ljudi, več tisoč pa so jih nastanili pri sorodnikih ali v hotelih.

"Danes smo vsi žalostni, a tudi jezni," je povedal Piero Faro, ki se je udeležil slovesnosti, da bi se poklonil družinski prijateljici in njenemu sinu. "Njuna stavba se je preprosto razpadla. To se ne bi smelo zgoditi."

V četrtek je območje obiskal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je obljubil obnovo skoraj povsem uničenega mesta. Napolitano je krivdo za tako veliko žrtev pripisal neodgovorno slabi gradnji sicer sodobnih stavb. Vlada je že napovedala preiskavo tragedije. Italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se je udeležil državnega pogreba, je L'Aquilo poimenoval "mesto duhov" in napovedal, da bo obnova stala več milijard evrov.

Med sodobnimi stavbami, ki so delno ali povsem uničene, so bolnišnica, sedež javne uprave in univerzitetna poslopja, zato so mnogi upravičeno sprašujejo, zakaj pri gradnji niso bili upoštevani protipotresni standardi. Član parlamentarnega odbora za krizne razmere Franco Barberi je dejal, da v enakem potresu v Kaliforniji ne bi umrl niti en človek.

Odveza za mašo na veliki petek
Mašo na pogrebu je vodil drugi najvišji vatikanski duhovnik kardinal Tarcisio Bertone. Ker v Rimskokatoliški cerkvi maše na veliki petek niso v navadi, je bila potrebna posebna odveza za to priložnost. Za šest žrtev muslimanske vere je potekal islamski pogreb.

"Pod ruševinami je čutiti željo po ponovnem začetku, obnovi in obuditvi sanj," je dejal Bertone. A številni, ki so v potresu izgubili drage osebe in domove, v veri ne najdejo utehe. "Zdaj strokovni molilci molijo, imajo maše. Vsi molijo: papež, nadškofi, škofi, ekselence, eminence, sv. Peter in sv. Pavel, a kljub temu nam je Jezus Kristus poslal potres," je bil obupan eden izmed preživelih.

Italijanska vlada je že pripravila ukrepe, s katerimi želi olajšati življenje preživelih na prizadetem območju. Oblasti bodo zagotovile denar za plačevanje najemnin, medtem ko bodo prebivalci za dva meseca oproščeni plačila računov za elektriko in plin.

G. V.

Državno slovo od žrtev potresa