Razdejanje v L'Aquili. Foto: EPA
Razdejanje v L'Aquili. Foto: EPA
Ocena škode še ni znana. Foto: RAI
Zaradi številnih popotresnih sunkov si prestrašeni prebivalci ne upajao nazaj na svoje domove. Foto: Reuters
Hudi potresi, ki so tresli tla
Potres rušil v osrednji Italiji

Središče potresa, ki se je zgodil ob 3. uri in 30 minut, je bilo v deželi Abruzzo, približno 85 kilometrov severovzhodno od Rima. Italijanski premier Silvio Berlusconi je že razglasil izredne razmere.

V vasici Onna z 250 prebivalci jih je življenje izgubilo 24, kar je skoraj vsak deseti prebivalec.

Slovenija je Italiji že ponudila pomoč v obliki skupine reševalnih psov, izurjenih za iskanje zasutih v ruševinah.

Slovenski premier Borut Pahor je v pismu izrazil italijanskemu kolegi Berlusconiju izrazil zaskrbljenost nad tragičnimi dogodki, sočutje in pripravljenost na takojšnjo pomoč, zunanji minister Samuel Žbogar pa je pisal italijanskemu kolegi Francu Finniju, da ga je novica o tragičnem potresu globoko prizadela.

"Nihče ne bo prepuščen lastni usodi," je zatrdil Berlusconi med obiskom L'Aquile, srednjeveškega mesta s 60.000 prebivalci, kjer je bilo po poročanju medijev najhuje. Zrušile so se številne stavbe in študentski dom ter cerkvena kupola. Območje je sicer polno starih romanskih in renesančnih cerkev.

Premier je napovedal, da bodo za vse, ki so ostali brez strehe nad glavo vzpostavili šotorišče v katerega bodo lahko namestili med 16.000 in 20.000 ljudi. Brez strehe nad glavo je sicer ostalo najmanj 50.000 ljudi.

Pri reševanju sodeluje več kot 4.000 reševalcev, ki s psi med ruševinami iščejo morebitne preživele. Na območje je vlada poslala tudi vojsko, ki skrbi za red, saj so več ljudi že aretirali ker naj bi plenili med ruševinami.

V Italijo prihajajo številni izrazi sožalja in pomoči, ki pa je Italija zaenkrat še ni sprejela. Pomoč je v imenu EU-ja ponudila Evropska komisija njen predsednik Jose Manuel Barroso pa je v pismu premierju Berlusconiju izrazil pretresenost. Sožalje je prišlo tudi iz Ankare od turškega predsednika Abdullaha Güla in njegovega gosta, predsednika ZDA Baracka Obame. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki naj bi na dvodnevnem obisku gostil Berlusconija, a je ta zaradi potresa obisk odpovedal, je tudi izrazil sočutje.

Pomoč so ponudile še Francija, Nemčija, Avstrija, Grčija, Rusija in Izrael.


Zaradi nevarnosti je zaprt avtocestni odsek med L'Aquilo in Rimom, motene so oskrba z električno energijo in telefonske zveze. Brez elektrike naj bi ostalo 15.000 ljudi.

NISO SE MENILI ZA NAPOVED SEIZMOLOGA
Italijanski seizmolog Gioacchino Giuliani je prejšnji mesec napovedal večji potres v okolici L'Aquile, a so ga prijavili lokalnim oblastem, češ da širi paniko. Takrat so kombiji z megafoni domačine svarili, naj evakuirati svoje domove, s tem pa močno ujezili župana. Z Nacionalnega inštituta za geofiziko na očitke medijev odgovarjajo: "Vedno se po potresu najdejo ljudje, ki trdijo, da so ga napovedali."

"Nobenih znanstvenih dokazov ni, da bi lahko napovedali potres, poleg tega pa sedaj ni čas, da bi se prepirali o predvidljivosti potresov," se je na trditve o predvidljivosti morilskega potresa idzval Berlusconi.

Poročajo o številnih smrtnih žrtvah
Med mrtvimi so tudi otroci, oblasti pa poročajo o več tisoč zrušenih stavbah in napovedujejo, da bo brez strehe nad glave ostalo na tisoče ljudi.
Natančno število žrtev še ni znano, bojijo pa se, da bo končna številka še precej višja. Številni so še vedno ujeti pod ruševinami.
Potres čutili tudi pri nas
Poleg potresa v osrednji Italiji so se tla stresla tudi na severu države, v okolici Forlija in Ravene, kjer je potres dosegel 4,7 stopnje po Richterjevi lestvici. Potres je povzročil tudi gmotno škodo. Potres na severu Italije so v nedeljo ob 22. uri in 21 minut čutili tudi prebivalci večjega dela Slovenije.
Čeprav osrednji del Italije velja za precej potresno območje, pa so močni potresi razmeroma redki. Zadnjič so se tla močneje stresla leta 1997, ko je v potresu v osrednji Italiji umrlo 13 ljudi, leta 2002 pa se je v potresu na jugu države podrla šola in pod seboj pokopala 30 otrok. Tokratni potres je bil po številu smrtnih žrtev najhujši po letu 1980, ko je potres na jugu države pokopal 2.735 ljudi.
B. T./K. S.

Hudi potresi, ki so tresli tla
Potres rušil v osrednji Italiji